Paprike punjene krompirom - sad ili nikad! Foto: Shutterstock

Ne koštaju mnogo, a jednostavno i brzo se spremaju. Sezona je u toku i iskreno ih preporučujem. Sad ili nikad!

Imam nekoliko omiljenih letnjih jela. Paprike punjene krompirom su kod mene visoko rangirane. To je jelo koje pamtim od malih nogu i još uvek je aktuelno u mom zavičaju. Čini mi se da to nije slučaj ovde, kod nas u Srbiji. Bar ne u Beogradu. Možda grešim, ali ja ne znam nikoga ko ih sprema (ne računam one koje sam ja nagovorio). Neopravdano. Uprkos slaninici kojom se malo „oplemene“, paprike sa krompirom su tipično letnje – lagano jelo. Ukusno, sočno i sa savršenom kombinacijom aroma i ukusa. Ne koštaju mnogo, a jednostavno i brzo se spremaju. Sezona je u toku i iskreno ih preporučujem. Sad ili nikad!

O AUTORU:

Sastojci:

6 paprika babura srednje veličine

1 manja glavica crnog luka

2 čena belog luka

6 komada roze krompira srednje veličine

100 g dimljene slanine

1 veza peršunovog lista

so i biber po ukusu

ulje

*

100 g pavlake za kuvanje – po želji

Paprike punjene krompirom – sad ili nikad! Foto: Shutterstock

Priprema:

KORAK 1: Paprike oprati i izdubiti im seme sa drškom. Krompir oguliti i narendati. Slaninu, crni i beli luk i peršun sitno naseckati.

JOŠ RECEPATA MAJSTORA AMATERA:

KORAK 2: Narendan krompir posoliti i dodati mu slaninicu, crni i beli luk, peršun i malo ulja. Ukoliko Vam ne smeta dobro je dodati nešto više sveže mlevenog bibera, jer se odlično slaže i daje bitnu dimenziju ovom jelu. Na kraju sve dobro izmešati.

KORAK 3: Ovako spremljenim krompirom lagano puniti paprike i ne sabijati ga mnogo i tvrdo, već ostaviti da u paprici bude malo rastresit. Napunjene paprike složiti u zamašćen pleh, a viškom krompira (koji je poželjan) popuniti praznine između paprika. Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, 45 minuta. Paprike pokriti alu-folijom, a posle 30-tak minuta foliju skinuti i peći dalje da se lepo zapeku i dobiju boju.

KORAK 4: Kada su paprike pečene, po želji ih možete zaliti sa pavlakom za kuvanje i vratiti u rernu još 10-tak minuta.

Ja ih češće pravim bez pavlake, iako su lepe su na oba načina. Zato isprobajte sami!

Paprike punjene krompirom – sad ili nikad! Foto: Shutterstock

Prijatno, želi Vam Majstor Amater!

Sutra:
Kuva majstor amater: Za kumicu – salata od spanaća i jagoda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare