Foto: Shutterstock

Posle minule gastro presije, za mene je ovo jelo okrepljenje i relaksacija. Nadam se i za vas.

Sastojci

1 glavica karfiola

1 glavica iseckanog crnog luka

parče narendanog korena celera

4-5 čena iseckanog belog luka

3 manja krompira

oko 2 L bistre supe (ili supe od pileće kocke)

so i biber po ukusu

5 kašika maslinovog ulja

2 kašike putera

1 dl mleka

ražani hleb

Priprema

KORAK 1: Očistiti karfiol od korena i listova, operiti ga, rastavite na cvetiće, a krompir oguliti i iseckati na kocke. U šerpi sa zagrejanim maslinovim uljem i puterom propržiti crni luk, narendanu šargarepu i celer.

O autoru:

Posle neki minut, kada luk postane stklast dodati naseckan beli luk, pa karfiol i krompir. Nasuti bistru supu taman da povrće ogrezne. Kada supa proključa kuvati je poklopljenu na srednjoj vatri 20-tak minuta. Na kraju dodati mleko, pa posoliti i pobiberiti. Dobro je ostaviti nekoliko lepih cvetića karfiola za dekoraciju.

KORAK 2: Čorbu izmiksati, najbolje štapnim mikserom, ako imate. Dobijeni krem treba da je nešto gušnji od jogurta. Željena gustina se dobija dodavanjem tekućine ili pšeničnog griza.

Još recepata Majstora amatera:

Serviranje

Gotova čorba se sipa u činiju ili u pojedinačne porcije. Za dekoraciju mogu poslužiti odvojeni skuvani, možda i blago proprženi cvetovi karfiola, grančice peršun i na krupno mleveni biber.

Služite sa prepečenim, posoljenog i puterom namazanim raženim hlebom. Ovaj krem je odličan kada se malo zakiseli, pa ne zaboravite da na sto iznesete limun.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar