Majstor amater
Foto: Shutterstock

Nižite svoje voćne đerdane i slažite ih u lepe živopisne boje. Dajte sebi na volju jer vaša mašta može svašta.

Evo jednog kobajagi recepta koji je zapravo ideja – recept ili tačnije recept za podsećanje. Za koktel parti koji spremate najlakše je pripremiti slatke i atraktivne zalogaje sa voćem i voćnim bobicama, kao kanapee. Na štapiće nanizani višebojni parčići voća su kao stvoreni za dečje zabave i porodične proslave. Koloritni voćni kanapei sa neobičnom kombinacijom ukusa izgledaće impresivno i daće posebnu eleganciju vašem svečanom stolu. Možete uzeti bilo koje sezonsko voće. Zimi – „zimski set” voća, a u leto je izbor bogatiji i paleta boja svetlija.

O autoru

Pripremite voće i štapiće. Priručnim ili namenskim kalupima pravite željene oblike. Nižite svoje voćne đerdane i slažite ih u lepe živopisne boje. Ako poželite, prelijte ih otopljenom čokoladom. Dajte sebi na volju, jer vaša mašta može svašta. Evo nekih kombinacija:

Majstor amater
Foto: Shutterstock

Slatki kanapei

Od grožđa (crvenog, zelenog, ljubičastog), kivija, jabuke, banane …

Od lubenice, belog i crnog grožđa, mandarine, banane i kivija…

Od kivija, ananasa, grožđa ….

Od jagode, grožđa, dinje, borovnice …

Od mandarine, borovnice, kivija, maline …

Od kupine, maline, listova nane i sve posuto sa malo prah šećera …

Od biskvita, banane, kupina, malina, šećera u prahu …

Majstor amater
Foto: Shutterstock

Slatko-slani kanapei

Kod nas nisu na ceni slatko-slane kombinacije ukusa, a ni sam nisam njihov ljubitelj. Ipak priznajem da su mi dopadljive neke kombinacije voća sa pršutom ili različitim vrstama tvrdog žutog sira. To su pre svih livanjski, paški, banjalučki trapist „Marija zvijezda“, gauda, edamer, parmezan, a mogu se koristiti i sirevi sa plesni. Ja načešće spremam ove:

Još recepata Majstora amatera

Sa pršutom, dinjom, grožđem, kozijim sirom, listom bosiljka, rukolom …

Sa nekoliko različitih vrsta sira, jagodama, malim kriškama manga, polovinom oraha ili badema.

Sa mandarinom, grožđem, žutim tvrdim sirom, jabukom

Savet uz ovaj recept

Neko voće (jabuke, kruške …) već posle par sati od rezanja gube boju i atraktivnost. Ako ih poprskate limunovim sokom, to se neće dogoditi. U svakom slučaju, pripremite onoliko voćnih kanapea koliko možete odmah pojesti i ne ostavljajte ih za sutra.

Na drvene štapiće naizmenično nanižite komade izrezanog voća i prelijte otopljenom čokoladom. Do serviranja ih ostavite na stranu neko vreme kako bi se čokolada stvrdnula.

Kada nabavljate grožđe za kanapee, tražite sortu bez koštica.

Izbor voćnih kombinacija i redosled njihovog nizanja bez ustručavanja uradite po sopstvenom ukusu. Korekcije ćete praviti naredni put, posle pristiglih reakcija i eventualnih primedbi prijatelja.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: KELERABA

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar