Majstor amater: Hobotnica – za kontinentalce idealan zalogaj

Gastro 16. sep. 202111:59 > 15:31
Podeli:
Foto: Shutterstock

Ova hobotnica je podsećanje na godišnji odmor onih koji su imali sreće da se lepo provedu na moru, a uteha i žal za mediteranom, svih koji su + morali da se zadovolje lepotama užeg zavičaja. Možda je hobotnica dobro i pravilno spremljena jedan od najukusnijih morskih specijaliteta. Bez kostiju, kao „pravo meso“! Sa još pečenim i aromatičnim krompirom, za nas kontinentalce je idealan zalogaj.

O AUTORU:

Sastojci:

2 kg hobotnice (zamrznute)

2 lista lovora

2 kg krumpira isečen na kriške

150 ml belog vina

2 šargarepe isečene na kolutove

grančica ruzmarina

malo aleve paprike

4 čena belog luka iseckanog na listiće

150 ml maslinova ulja

so, biber

16.9. (b) Hobotnica na krompiru stock-photo-octopus-salad-with-potatoes-178485611
Foto: Shutterstock

Priprema:

KORAK 1: svežu hobotnicu obavezno zamrznuti na nekoliko dana. Pre spremanja odmrznuti je polako na na sobnoj temperaturi. Ako nije prethodno očišćena odmrzava se do pola i vadi joj se utroba, oči i zub. Sa lovorom i biberom u zrnu stavlja se zatim na tihu vatru u veći i poklopljen lonac bez vode, jer je u njenom sastavu dve trećine vode. Hobotnica će ubrzo pustiti svoj sok u kojem će se kuvati 20-tak minuta, odnosno dok tekućine ne ispari. Preostali ljubičasti talog u loncu sačuvati za pripremu preliva. Dobro je za vreme kuvanja hobotnicu okrenuti nekoliko puta. Kada je gotova premesti je u drugi sud da se prohladi.

PROČITAJTE JOŠ:

KORAK 2: Krompir i šargarepu posoliti i pobiberiti, začiniti alevom paprikom i ruzmarinom pa pouljiti. Sve dobro promešati i složiti u zemljani sud, ili neku drugu posudu za pečenje. Na krompir staviti hobotnicu i sve zaliti sa jednom trećinom pripremljenog vina. Krompir i hobotnicu poklopiti ili pokriti i ušuškati aluminijskom folijom.

KORAK 3: Peći u rerni na 180 ° C oko 1,5 sat i za to vreme tokom pečenja je povremeno okrenuti.

KORAK 4: Sada u lonac u kojem se kuvala hobotnica, na preostali ljubičasti talog, dodati malo maslinovog ulja, pa sasvim kratko propržiti beli luk. Uliti zatim preostalo belo vino, pobiberiti i dodati iseckan peršun. Uz stalno mešanje kuvati na tihoj vatri dok se talog lepo ne sjedini sa vinom.

KORAK 5: Pred kraj kada je krompir omekšao, izvaditi posudu iz rerne, posuti sadržaj pripremljenim prelivom pa vratiti u rernu bez poklopca. Peći još 10-ak minuta, koliko je potrebno da se krompir zapeče i upije preliv.

Poslužite toplo uz salatu po izboru.

Savet uz ovaj recept:

Kod nabavke vodite računa da je za porciju hobotnice potrebno barem 500 g sirove, od čega vam na kraju ostane oko 170 g obrađene hobotnice. Dve trećine hobotnice je voda.

Koristite uvek zamrznutu hobotnicu jer je kristali leda je smekšaju. Ako Vam se žuri odmrznite ju u slanoj vodi.

Zabluda je da će te lupanjem hobotnicu smekšati

Prijatno, želi Vam Majstor Amater!

Sutra:
Majstor amater: Ljutenica za zimu – koliko para toliko muzike

Komentari

Vaš komentar