Kuva Majstor amater: Pečene paprike za salatu, friz ili ajvar

Gastro 14. sep. 202112:07
Podeli:
Foto: Shutterstock

Kod nas u Srbiji je na ceni salata od pečenih paprika, onih crvenih, roga – ajvaruša. Osim za salatu odlične su pohovane, punjene sirom, pržene sa jajima…

Sada dok im je sezona treba napuniti zamrzivač i stvoriti zalihe za zimu. Spremaju se na isti način za dobru salatu, za zamrzivač i za ajvar. Evo kako:

Sastojci

paprike (crvene mesnate)

*

Za salatu:

beli luk

so, biber

maslinovo ulje (može i obično)

peršunov list

Foto: Shutterstock

Priprema

KORAK 1: Nabaviti lepe mesnate, crvene roga paprike. Oprati ih , po potrebi malo skratiti drške i staviti na stolnjak da se cede.

O autoru:

KORAK 2 – pečenje paprika: Najbolje na roštilju, na plotni „smederevca“ ili na furuni za pečenje paprika. Peku se 10–ak minuta, odnosno dok im kožica malo ne pocrni i nagori, pa se okrenu da bi se zapekla sa svih strana. Gotove su kada ravnomerno pocrne i i potpuno ne omekšaju i oko peteljke.

Ako se peku u rerni treba je zagrejti na najače, pleh obložite pek papirom pa složiti paprike. Kako bi se brže ispekle mogu se koristiti dva pleha. Jedan staviti skroz dole a drugu na gornji deo rerne. Paprike peći na 200 ° C, uz okretanje da bi se ravnomerno zapekle sa svih strana.

Ako se peku na ploči električnog šporeta, onda treba podesiti najjaču temparaturu.

KORAK 3: U vanglu ili neki drugi sud staviti najlon kesu, raširiti je preko ivica suda pa u nju ubacivati tek pečenu papriku. Kada su sve ipsečene, kesu zatvoriti i ostaviti da se paprike potpare i tako ohlade. Oguliti kožuricu i odstraniti semenke i peteljke, pa u mrežastom džaku ili gazi okačiti da vise iznad vangle i preko noći dobro ocede.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 4 – Priprema salate: Ispečene paprike cele ili oljuštene i očišćene od semenki, posoliti i složiti na oval ili u činiju. Preliti ih maslinovim uljem i sitno seckanim belim lukom, pa posuti usitnjenim peršunovim listom.

KORAK 5 – za zamrzivač: U kese ili plastične sudove ubaciti dobro oceđene paprike, komletne sa drškom i semenkama ili očišćene. Ovako odložene u zamrzivač mogu da stoje do godinu dana. Uvezati ih ih i odložiti u zamrzivač.

Napomena:

Ovako se peku paprike od kojih se sprema ajvar, za šta recept sledi.

Savet za ovaj recept

Da bi ste sprečili da se paprike lepe i na plehu stvaraju nagorele naslage od sokova što iz nje cure, dno i bočne strane obložite pek papirom ili alu-folijom.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Kuva majstor amater: Ajvar – srbijanski kavijar!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar