Foto: Vladislav Mitić

Do danas ne znam da li doista ne valja jesti vruće testo. To su odrasli govorili kada su nama deci branili da jedemo vruće i sveže pečene salčiće. A mi smo ih nestrpljivo onako vrele prebacivaliIli iz ruke u ruku i duvanjem bezuspešno pokušavali brzo rashladiti. Od našeg hlađenja ne bi ništa, izuzev što bi cela kuhinja pobelela. Prah šećer sa kolačića duvanjem bismo raspršili po celom „smederevcu“, na čijoj su hladnijoj polovini odmarali tek pečeni i šećerom posuti mamini vrući salčići.

Sastojci

Za testo:

1 kocka svežeg kvasca

oko 1 kg mekog brašna

1 kašičica soli

O autoru:

3 kašike šećera

2 jajeta

3 dl vode

3 dl mleka

½ kg samlevenog sala

pekmez ili džem po želji

*

1 kesica vanile za posipanje

šećer u prahu za posipanje

Još recepata Majstora amatera

Priprema

KORAK 1: U jednoj činijici kvasac pomešati sa malo vode i šećera, pa ostaviti 10-ak minuta da proradi. U drugom sudu pomešati prvo suve sastojke brašno, so, šećer, pa onda i jaja, vodu i mleko. Na kraju usuti i kvasac koji je zapenio. Umesiti testo (koje treba biti mekano), pa ga ostaviti da naraste.

KORAK 2: Kada se udvostručilo, na brašnjavoj površini testo razvući oklagijom na 2 cm debljine, dobro premazati salom, pa preklopiti sa svih strana kao knjigu. Na isti način ovu radnju ponoviti barem tri puta (što više puta to bolje). Ovako urađeno testo ostaviti 20-ak minuta da odmori.

KORAK 3: Ponovo razaviti testo, izrezati na kvadrate veličine oko 5 x 5 cm i na sredinu svakog staviti pekmez. Sada formirati salčiće tako što ćemo svaki kvadratić testa jednostavno uviti kao kiflu ili preklopiti na trougliće.

KORAK 4: Uvijene salčiće poređati da se ne dodiruju u pleh obložen pek-papirom. Ubaciti u rernu i peći na 200 °C oko 30 minuta, dok lepo ne porumene. Još vruće kolačiće obilato posuti i uvaljati prah šećerom, koji smo zamirisali vanilom.

Foto: Shutterstock

Savet uz ovaj recept

Dok se peku, ispod pleha sa salčićima stavite metalnu posudu sa vodom da isparava. Ovo će pomoći boljem listanju testa.

Foto: Shutterstock

Posluženje

Salčiće poslužiti tople uz čaj ili mleko ili čašu dobrog vina po izboru. Ovako napravljeni salčići su podjednako ukusni i sutradan. Ako preteknu.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Majstor amater: Svinjska butkica – slađa od mlade prasetine

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar