Do danas ne znam da li doista ne valja jesti vruće testo. To su odrasli govorili kada su nama deci branili da jedemo vruće i sveže pečene salčiće. A mi smo ih nestrpljivo onako vrele prebacivaliIli iz ruke u ruku i duvanjem bezuspešno pokušavali brzo rashladiti. Od našeg hlađenja ne bi ništa, izuzev što bi cela kuhinja pobelela. Prah šećer sa kolačića duvanjem bismo raspršili po celom „smederevcu“, na čijoj su hladnijoj polovini odmarali tek pečeni i šećerom posuti mamini vrući salčići.
Za testo:
1 kocka svežeg kvasca
oko 1 kg mekog brašna
1 kašičica soli
3 kašike šećera
2 jajeta
3 dl vode
3 dl mleka
½ kg samlevenog sala
pekmez ili džem po želji
*
1 kesica vanile za posipanje
šećer u prahu za posipanje
KORAK 1: U jednoj činijici kvasac pomešati sa malo vode i šećera, pa ostaviti 10-ak minuta da proradi. U drugom sudu pomešati prvo suve sastojke brašno, so, šećer, pa onda i jaja, vodu i mleko. Na kraju usuti i kvasac koji je zapenio. Umesiti testo (koje treba biti mekano), pa ga ostaviti da naraste.
KORAK 2: Kada se udvostručilo, na brašnjavoj površini testo razvući oklagijom na 2 cm debljine, dobro premazati salom, pa preklopiti sa svih strana kao knjigu. Na isti način ovu radnju ponoviti barem tri puta (što više puta to bolje). Ovako urađeno testo ostaviti 20-ak minuta da odmori.
KORAK 3: Ponovo razaviti testo, izrezati na kvadrate veličine oko 5 x 5 cm i na sredinu svakog staviti pekmez. Sada formirati salčiće tako što ćemo svaki kvadratić testa jednostavno uviti kao kiflu ili preklopiti na trougliće.
KORAK 4: Uvijene salčiće poređati da se ne dodiruju u pleh obložen pek-papirom. Ubaciti u rernu i peći na 200 °C oko 30 minuta, dok lepo ne porumene. Još vruće kolačiće obilato posuti i uvaljati prah šećerom, koji smo zamirisali vanilom.
Savet uz ovaj recept
Dok se peku, ispod pleha sa salčićima stavite metalnu posudu sa vodom da isparava. Ovo će pomoći boljem listanju testa.
Posluženje
Salčiće poslužiti tople uz čaj ili mleko ili čašu dobrog vina po izboru. Ovako napravljeni salčići su podjednako ukusni i sutradan. Ako preteknu.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Majstor amater: Svinjska butkica – slađa od mlade prasetine
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
BONUS VIDEO: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu