Da li znate za jelo grenadir marš? I da li znate da ima još jedno ime? U Slavoniji i kod nas u Vojvodini zovu ga "nasuvo". Da, nasuvo - kao ime, a ne na suvo kao opisni prilog.
Reč je zapravo o vojničkom jelu nastalom još u Napoleonovim ratovima, kada su se ovi ukusni obroci spremali od dostupnih i jeftinih namirnica. Danas je grenadir marš, iako pomalo zaboravljen, jedno od tipičnih srednjoevropskih jela.
Ovo ime je dobio u vreme Austrougarske po grenadirima – vojnicima – bombašima koji su kao sastavni deo pešadije naporno marširali i dobijali ova ukusna i kalorična sledovanja. Na ovim našim prostorima je od vojničkog već odavno preraslo u jelo prave domaće kuhinje. I dadosmo mu novo i neobično ime – „nasuvo“. A ne jede se na suvo. Zalije se i savršeno uparuje sa rajnskim rizligom ili sovinjonom. Zato ja pitanje oko imena ne pravim. Uz čašu ovog izuzetnog i dobro rashlađenog vina imena mogu i da zanemarim. Ukuse dobrog jela, kao što je „nasuvo“ – nikada!
700 g belog krompira
Za testo:
300 g gotove testenine
ili za pripremu domaćih flekica
500 g brašna
oko 2,5 dl mlake vode
1 kašičica soli
Ostalo:
2 dl ulja
1 veća glavica crnog luka
100 g dimljene slanine
1 kašičica aleve paprike
so, biber po ukusu
KORAK 1 – priprema flekica: Zamesiti srednje meko testo od brašna, soli i vode. Razaviti ga na bršnjavoj površini i istanjiti oklagijom u što tanju koru. Nožem koru preseći na nekoliko traka, a ove zatim naizmenično seckati (pravo i ukoso) da bi se dobile male flekice testa. Rastresti ih malo rukama i ostaviti da se na stolu prosuše dok se pripremi sve ostalo.
KORAK 2: Krompir skuvati zajedno sa ljuskom, oljuštiti i iseći na kockice. Testeninu skuvati u slanoj vodi i procediti pred upotrebu.
KORAK 3: Luk propržiti na ulju da postane staklast i da porumeni. Dodati slaninu, alevu papriku (može i ljutu), kratko propržiti, posoliti i pobiberiti, pa ubaciti krompir i promešati pažljivo da se krompir ne raspadne. Sada ubaciti flekice i jelo je gotovo, a ukoliko neko voli ređe, može se dodati i neka kašika vode u kojoj se kuvala testenina.
Vinska preporuka
Meni uz „nasuvo“ najviše paše belo vino rajnski rizling ili sovinjon.
Savet uz ovaj recept
U tradicionalnom izvornom receptu grenadir marša nema začinskog bilja, ali ako želite, ukus jela možete obogatiti peršunom, bosiljkom, mirođijom ili čak origanom.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Šta kuvaju komšije? Majstor amater: Esterhazi – dama torta
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
BONUS VIDEO: Slatka keleraba