Kuva Majstor amater: Sataraš – najlepši dar leta za zimnicu!

Gastro 14. okt. 202112:03
Podeli:
Foto: Branko Gligorić

Sataraš je možda i najlepši dar leta što nam je, za trpezu, ovo godišnje doba dalo. Jelo koje u sebi sadrži gotovo sve najbolje. Zato sam pristalica da neki deo tog prelepog letnjeg ukusa završi u teglicama za zimu. Biće to odlična salata, prilog ili dodatak domaćem đuveču u hladnim zimskim danima.

Sastojci

2 kg crnog luka

3 kg paprika babura

2 kg paradajza

2 kašike šećera

0,6 dl ulja za prženje (suncokretovo)

so

Priprema

O autoru:

KORAK 1 – priprema paradajza za skidanje kožice: Paradajzu sasvim malo zaseći kožicu na nekoliko mesta i sputiti ga u lonac sa ključalom vodom. Posle 2-3 minuta, maknuti ga sa vatre i pustiti da odstoji u vodi dok se luk i parika čiste i seckaju. Izvaditi ga po tom iz vode, ukloniti kožicu i sve narezati na kockice.

KORAK 2: Očistiti crni luk, a paprike oprati i ukloniti dršku sa semenkama. Sve izrezati na trakice.

KORAK 3: U veću šerpu sa zagrejanim uljem ubaciti i pržiti luk 10 minuta, na srednje jakoj vatri uz mešanje, a sve dok ne postane staklast . Zatim ubaciti papriku, dobro izmešati sa lukom i pržiti 20-ak minuta, sve dok ne smekša.

Foto: Branko Gligorić

KORAK 5: Sada dodati šećer i narezani paradajz, pa uz povremeno mešanje pustiti da na tihoj vatri krčka 40–ak minuta. Pred kraj kuvanja jelo posoliti po ukusu. Sataraš je gotov kada tekućina u njemu potpuno uvri.

Još recepata majstora amatera:

KORAK 6: Još vreo sataraš sipati u vruće sterilisane tegle (prethodno odstojale 20-ak minuta u rerni na 100° C). Voditi računa da povrće u tegli bude pokriveno uljem iz sataraša prst–dva iznad. Tegle sa satarašom vratiti u rernu zagrejanu na 100° C nekih pola sata, dok se po vrhu ne uhvati pokorica. Isklučiti struju, pa ukoliko je potrebno, odozgo sipati malo ulja, zatvoriti čistim i originalnim poklopcima, pa ostaviti u rerni sve dok se sataraš polako, potpuno ne ohladi. Posle ga čuvati ga na tamnom i hladnom mestu.

Savet uz ovaj recept

– Povrće u satarašu dobro ukuvajte, sve dok tečnost iz njega potpuno ne ispari. Dobar i ukusan sataraš ne sme da bude vodnjikav.

Foto: Branko Gligorić

– Važno je da tegle dobro zatvorite, originalnim – najbolje novim poklopcima. Na taj način vazduh neće ulaziti u tegle, a sataraš će se održati i bez konzervansa.

– Kada jednom otvorite teglu sa sataršom, obavezno je posle držite u frižideru.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Kuva Majstor amater: Grenadir marš ili „Nasuvo“, kako god

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar