Projice
Projice Foto:Shutterstock

U mom kraju su hleb od kuruznog (kukuruznog) brašna i vode zvali kuruza. Svakom novom dodatom đakonijom, kuruza je prestajala biti kuruza i postajala kolač - proja, projara ili projica.

Kuruza se spremala dodavanjem vode u žuto ili belo kukuruzno brašno, a zatim u zamašćenom plehu pekla do rumenila. Po tom se mrvila u mleko ili domaće kiselo mleko i u slast jela.

O autoru:

Brzinom munje nestajali su, rukama iskidani komadi još vrele kuruze i uz kajmak, sir, sarmu, kuvani kiseli kupus, podvarak ili praseće pečenje.

Dakle samo 2 sastojka: brašno i voda! Svakom novom dodatom đakonijom, kuruza je prestajala biti kuruza i postajala proja, projara ili projica.

Kod nas su tako oplemenjenu kuruzu, jednostavno zvali „kolač“. Recept te obogaćene, delux kuruze – kolača je upravo pred vama.

Sastojci

4 šolje kukuruznog brašna ili palente

2 šolje pšeničnog brašna

4 kašike šećera

2 prstohvata soli

1 kesica praška za pecivo

2 jaja

4 šolje mineralne gazirane vode

6 kašika mleka

4 kašike ulja

200 g starog – zrelog sira

*

(šolja = 2 dl)

Priprema

KORAK 1: Izmešati suve sastojke kuruzno i pšenično brašno, šećer, so i prašak za pecivo. Dodati zatim umućena jaja, mineralnu vodu, mleko, ulje i mešanjem sve dobro sjediniti. Sir izmrviti i ravomerno rasporediti u smesu.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2: Kukuruzno testo usuti u zamašćene kalupe, po želji posuti sa malo susama i peći na temparaturi od 200°C 30 – tak minuta, a u malim kalupima oko 20 minuta.

Savet uz ovaj recept

Ukoliko želite proju u komadu, umesto u kalupe spremljeno testo uspite u podmazan pleh odgovarajuće veličine, pa pecite.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram