Majstor amater: Čudesne „Hortobađi palačinke“

Gastro 25. jan. 202211:52
Podeli:
recept dana majstora amatera
Foto: Shutterstock/YingHui Liu

Juče i prekjuče je Majstor amater za vas spremao najbolji perkelt (gulaš) i palačinke bez kojih nije moguće napraviti današnje neverovatne "Hortobađi palačinke". Pa neka počne.

Ne zna se ko je prvi pripremio ovo fantastično mađarsko jelo, ali je istina da se još od davnina pravi od ostataka gulaša ili pilećeg paprikaša, u vreme kad je bilo neshvatljivo baciti neku hranu.

O autoru:

Sastojci:

ispečene palačinke

perkelt ili goveđi gulaš

ulje

brašno

crvena mlevena paprika

paradajz pire

pavlaka

so, biber

Priprema:

Korak 1: Ispeći što tanje palačinke – najbolje po receptu od prekjuče.

Još recepata Majstora amatera:

Korak 2: Pripremiti perkelt (po jučerašnjem receptu). Za Hortobađi palačinke perkelt je fil i mora da ima određenu gustinu (npr. sosa od paradajza). Ukoliko to nije slučaj, treba postupiti na sledeći način: Odvojiti meso iz safta i usitniti ga. Napraviti blagu zapršku od ulja, brašna, crvene mlevene paprike, pa dodati malo paradajz pirea. Kada je zaprška gotova, dodati toliko safta iz gulaša da bi novodobijeni sos imao potrebnu gustinu. Na kraju dodati usitnjeno meso iz gulaša i filovati palačinke.

Korak 3: Napunjene palačinke staviti u zemljanu posudu, dodati preostalog safta iz perkelta, sve preliti pavlakom i zapeći desetak minuta u prethodno zagrejanoj rerni.

Vinska preporuka

Crveno vino (portugizer, frankovka), ili neki dobar rosse.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar