Majstor amater: Kolenica u kupusu

Gastro 14. jan. 202212:11
Podeli:
Majstor amater Kolenica u kupusu
Kolenica u kupusu po receptu Majstora amatera; Foto: Vladislav Mitić

Recept za moje omiljeno jelo. Ja ću ovu kolencicu zaliti belim vinom, a "hmeljašima" je dopuštena i krigla piva.

Sastojci:

1 dimljena svinjska butkica

1 velika glavica kiselog kupusa

1 manja glavica belog luka

O autoru:

5-6 zrna bibera

1 kaška tucane ljute ili slatke paprike

3-4 lista lovora

2-3 kašike masti

Priprema:

­Kupus dobro oprati i do pola glavice odvojiti listove.

Dublji lonac (najbolje zemljani) podmazati kašikom masti pa poslagati polovinu odvojenih listova kupusa.

Staviti butkicu u sud, izrezati ostatak cele glavice na četvrtke i poslagati ih oko butkice.

Dodati začine, pa sve ušuškati preostalim već odvojenim listovima kupusa i odozgo kašikom masti.

Sipati vodu taman da ogrezne butkicu i kupus.

Još recepata Majstora amatera:

Sve kuvati najmanje četiri sata na umerenoj vatri. Ne može se prekuvati. Što se duže kuva, jelo će biti ukusnije. Ja imam običaj da ga ostavim na minimalnoj temparaturi (tek da tiho krčka) preko noći, što ovo jelo traži, ali, što ne reći, donosi i uštede ako imate brojilo na jeftinu struju. Kasnije podgrevanje u vreme ručka učiniće ovo jelo još ukusnijim.

Prilikom serviranja, butkicu nežno (da se ne raspadne) prebaciti na veliki oval, ušuškati je kupusom i nanovo je sakriti kuvanim listovima.

Nećete pogrešiti ako ako uz ovo jelo poslužite najprostiju „seljačku“ kuruzu, ljute feferone i ren.

Vinska preporuka

Ne znam za vas, ali ja ću ovu kolenčicu zaliti belim vinom (npr. tamjanikom ili još bolje vinom „sovinjon blan“), ili za ovu priliku nezaobilaznim roseom koji obožavam. Naravno „hmeljašima“ je dopuštena i krigla piva.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar