Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Punomasni sir kombinovan sa povrćem daje šopskoj salati, ne samo dopadljiv ukus, već povećava i njenu kaloričnost. Ne prekomerno. Taman toliko da je bez problema jedna izdašna i baš, baš ukusna obrok salata. Leti, kao ovom iza nas kada joj je sezona pogotovo.

O autoru:

Ovo jelo je dobilo naziv po Šopima, narodu koji je obitavao na području zapadne Bugarske, Dimitrovgrada i Bosilegrada, kao i istočne Makedonije. Popularno je kod nas i priprema se u celoj Srbiji, ali ono što je najbitnije za njen specifičan ukus je staroplaninski sir.

Od srpske salate se razlikuje upravo po siru kojeg u njoj uopšte nema, a za šopsku je najvažniji sastojak. Na takmičenju „Ukus Evrope“, koje je 2014. g. organizovao Evropski parlament ova salata je, kao bugarski nacionalni specijalitet, proglašena je za najukusnije jelo Evrope.

Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Sastojci

2 paradajza

1 glavice ljubičastog luka

2 sveže ili ispečene zelene paprike

1 krastavac srednje veličine

1 ljuta papričica

ulje

malo vinskog ili jabukovog sirćeta

so i biber po ukusu

100 g punomasnog sira

nekoliko maslinki malo peršuna

Još recepata Majstora amatera:

Priprema

KORAK 1: Oprati paradajz, krastavac i papriku. Krastavac oguliti i iseći na kolutove, paradajz na komadiće srednje veličine, a luk na rezance. Papriku ispeći pa pocepati na trakice, a ukoliko se paprika koristi sveža samo se izreže se na kružiće. Na kružiće izrezati i ljutu papričicu.

KORAK 2: Sve posoliti, ali sa merom jer se dodaje slan sir. Pouljiti maslinovim uljem i sipati malo sirćeta pa sve dobro promešati i ohladiti u frižideru.

Posluženje

Pre služenja izmrviti ili narendati sir i posuti ga odozgo preko salate. Ukrasiti sa maslinkama i peršunom.

Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Majstor amater: Čokoladni mus – vrh vrhova!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare