Punomasni sir kombinovan sa povrćem daje šopskoj salati, ne samo dopadljiv ukus, već povećava i njenu kaloričnost. Ne prekomerno. Taman toliko da je bez problema jedna izdašna i baš, baš ukusna obrok salata. Leti, kao ovom iza nas kada joj je sezona pogotovo.
Ovo jelo je dobilo naziv po Šopima, narodu koji je obitavao na području zapadne Bugarske, Dimitrovgrada i Bosilegrada, kao i istočne Makedonije. Popularno je kod nas i priprema se u celoj Srbiji, ali ono što je najbitnije za njen specifičan ukus je staroplaninski sir.
Od srpske salate se razlikuje upravo po siru kojeg u njoj uopšte nema, a za šopsku je najvažniji sastojak. Na takmičenju „Ukus Evrope“, koje je 2014. g. organizovao Evropski parlament ova salata je, kao bugarski nacionalni specijalitet, proglašena je za najukusnije jelo Evrope.
2 paradajza
1 glavice ljubičastog luka
2 sveže ili ispečene zelene paprike
1 krastavac srednje veličine
1 ljuta papričica
ulje
malo vinskog ili jabukovog sirćeta
so i biber po ukusu
100 g punomasnog sira
nekoliko maslinki malo peršuna
KORAK 1: Oprati paradajz, krastavac i papriku. Krastavac oguliti i iseći na kolutove, paradajz na komadiće srednje veličine, a luk na rezance. Papriku ispeći pa pocepati na trakice, a ukoliko se paprika koristi sveža samo se izreže se na kružiće. Na kružiće izrezati i ljutu papričicu.
KORAK 2: Sve posoliti, ali sa merom jer se dodaje slan sir. Pouljiti maslinovim uljem i sipati malo sirćeta pa sve dobro promešati i ohladiti u frižideru.
Pre služenja izmrviti ili narendati sir i posuti ga odozgo preko salate. Ukrasiti sa maslinkama i peršunom.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Majstor amater: Čokoladni mus – vrh vrhova!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare