Majstor amater: Kiseli krastavci: na isti način 100 godina!

Gastro 11. sep. 202112:05
Podeli:
Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

I baš ovako su decenijama, otkad znam za sebe, po ovom receptu spremali krastavce za zimu moja baka i moji roditelji. I ja to činim još uvek - na isti način. Traje to kod nas Gligorića barem 100 godina. Bez esencije, konzervansa i drugih veštačkih dodataka. Ne samo zdravlja radi, već i zbog sasvim drugačijeg, neponovljivog i fantastičnog ukusa. I tradicije radi. Da se ne prekida. Zato ovaj recept posvećujem jednom Kosti, istog prezimena i sa današnjim datumom rođenja.

Kiseli krastavci su posebno cenjeni zimi. Veoma su bogati vitaminima i mineralima. A, kada se spremaju po ovom receptu u burićima, konzerviraju se prirodno – sopstvenom fermentacijom, a ne hemijom. Kao rezultat ovog postupka, u krastavcima se stvara mlečna kiselina koja sprečava njihovo kvarenje. Njihovom konzumacijom suzbijamo aktivnost i razmnožavanje bakterija u crevima, smanjujemo holesterol u krvi i normalizujemo metabolizmam. I ne samo to. Samo tako krastavci daju jedinstven miris i ukus, senzibilne arome, apetitnu hrskavost i gustinu.

O AUTORU:

Sastojci:

krastavaci: količina zavisno do veličine bureta

voda: količina zavisi o veličine burta

so: 60-70 g /1 kg krastavaca

sveže ljute papričice: 100 g / 1kg krastavaca

koren rena: 2 komada / 4kg krastavaca

beli luk: 1 glavica / 3 kg krastavaca

suva mirođija: 1 stabljika / 1 kg krastavaca

list vinove loze: 10-tak komada

list višnje ili trešnje: 20-tak komada

Priprema:

KORAK 1: Odstraniti sve oštećene, zgnječene i požutele krastavce. Odseći im peteljke i dobro oprati. Ovako očišćene, držati u hladnoj vodi 5-6 sati. Za to vrijeme će upiti potrebnu količinu vlage i osloboditi se sesuvišne gorčine i nitrata koji su eventualno u krastavcima.

Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

KORAK 2: Krastavce slagati vodoravno u plastično burence, a između njih, ravnomerno raspoređivati ljute papričice, ren, suvu mirođiju i glavice belog luka koji ne moraju da se ljušte. Na kraju, krastavce prekriti sa listovima višnje i vinove loze i preko staviti plastičnu rešetku za zimnicu.

PROČITAJTE JOŠ:

KORAK 3: Prokuvati so i vodu nekoliko minuta. Zatim presolac prohladiti i kada bude topao preliti krastavce da ogreznu, pritisnuti kamenom ili drugim predmetom, pa burence zatvoriti njegovim poklopcem i ostaviti da prenoći. Sutradan proveriti da li je dovoljno tekućine u vrhu i po potrebi doliti presolac. Ovako spremljeni krastavci su, zavisno od spoljne temparature gotovi za 2-3 sedmice. Čuvati ih na temperaturi koja ne bi trebala da prelazi + 10 ° C. Niske temparature im neće škoditi,

čak ni smrzavanje, samo pod uslovom da su pre toga već ukiseljeni.

Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Saveti uz ovaj recept:

Nabavite sveže, 2 – 3 dana ubrane krastavce – zrele, ali ne prezrele. Svež krastavac je čvrst i kada se lomi, lepo pukne kao grana.

Neka budu približno podjednaki dužine – 12 do 13, ali ne više od 15 cm.

Poželjno je odabrati krastavce, sa tankom kožicom, i neravninama – „bubuljicama„ po površini, a nikako one koje preko godine koristimo za salatu.

Probajte krastavce pre kupovine i to sa one strane gde je peteljka. Ne bi smeli biti gorki, a idealno je da su malo slatki.

Za presolac upotrebite najbolje kamenu ili krupnu morsku so. Nikako jodiranu.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:
Majstor amater: Današnji đjuveč – kombinacija nekoliko njih

Komentari

Vaš komentar