Ako niste znali omač je odavno naša najbolja pasta, danas zaboravljena, a po ukusu i kvalitetu nosi se barabar sa italijanskom. Od vajkada, a i danas, prave ga u kontinuitetu Srbi u potkozarju i okolini Banjaluke. I sam sam svedok.
Omiljena jela koja najčešće spremam za doručak su palenta, pržena i kuvana jaja, sirimaslo, popara, pita zeljanica i današnji omač. Ralozi za ovo preukusno jelo, su jednostavnost, brzina pripreme i savršen ukus – baš onakav kakav meni paše u jutarnjim satima.
I lepe uspomene. Te, živopisne slike naviru iz hlanih dana zimskih ferija provedenih kod moje bake u Drugovićima. Sa gotovo usijane plotne šporeta – preteče Smederevca, maknuta su dva središnja koluta i tu privremeno smešten mali garavi bakrač.
U njemu tiho krčka kašasti omač i lenjo izbacuje klobukove. I miomirise …
Pomešani topli ugodni mirisi pšeničnog skroba, belog mrsa i grabovine koja gori. A najtopliji, namenjen meni je blagost moje bake Teodre. Tu je do danas. Nanovo dolazi, uvek zajedno sa njenim slasnim, predivnim omačom.
400 grama osušenog omača (domać široki rezanci) ili mlinci
7 dl vode ili mleka
so po ukusu
1 kašike ulja ili mast
1 kašika putera
*
3 kašike pavlake ili kajmaka
100 g tvrdog belog sira
KORAK 1 – pripema domaćih rezanaca (omač testo) ili mlinaca: odličan recept za našu domaću pastu objavljen je juče, pa ga neću ponavljati. Ako za to nemate vremena, najbolje je uzeti onu koju spremaju zanatske radnje. Mada ih u poslednje vreme ima i u marketima, najviše se prodaju u manjim pekarama ili kioscima uz pijace. Za jelo omač ta testenina će biti mnogo ukusnija nego ona industrijska.
KORAK 2: Vodu posoliti, dodati ulje, puter i zagrejati do ključanja. Rastresite testeninu i ubacite u ključalu vodu da se kuva na umerenoj vatri. Omaču, tj. domaćoj testenini koju ste sami pravili, ili kupili u domaćoj radinosti trebaće 7-8 minuta, a industrijskoj 15-tak (uputstvo na kesici). Za vreme kuvanja sve lagano mešati, kako bi se rezanci ravnomerno natapali i kuvali. Voda ne treba sva da uvri, jer omač treba da bude sočan i po malo kašast. Kada se sve lepo sjedini, dodati pavlaku i lagano izmešati.
Servirati dok je toplo na zajednički oval ili pojedinačne porcije i preko narendati beli tvrdi sir.
– Ukoliko koristite industrijsku testeninu, posle 7-8 minuta kuvanja iscedite vodu i vratite testeninu u šerpu. Dodajte puter, so i mleko, promešajte i kuvajte na laganoj vatri još 5-6 minuta.
– Ako domaće rezance kuvate na mleku, da ne bi zagorelo, pre mleka u sud naspite malo vode.
Prijatno, želi vam Majstor amater !
Sutra:
Kuva Majstor amater: Jagnjetina u mleku, bez šmeka koji mrziš
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: