Kuva majstor amater: Brodet – miris Jadrana i nostalgije

Gastro 14. jul. 202111:44
Podeli:
brodet majstor amater
Foto: Shutterstock

Unesite dašak Jadrana u svoj dom. Pravo je vreme za jedan dobar – vaš brodet. Možda će sve to biti virtuelno, ali brodet spremljen po ovom receptu - sigurno neće.

Mirisi lavande i ruzmarina svuda, pijace sa svežom ribom i plodovima mora, topla mediteranska klima i bistro more – utočište od letnje vreline. Debela borova hladovina i za ručak: nezaobilazni brodet ili brudet – riblja čorba koja se sprema duž cele obale Jadrana, podjednako italijanske, hrvatske i crnogorske.

Ukoliko ovih dana niste „dole“, priuštite sebi utešnu nagradu.

Foto: Shutterstock

Unesite dašak Jadrana u svoj dom. Pravo je vreme za jedan dobar – vaš brodet. A s njim ide vazduh pun joda i Mediterana, nostalgije i lepih sećanja. Možda će sve to biti virtuelno, ali brodet spremljen po ovom receptu – sigurno neće.

Sastojci:

1 dl maslinovog ulja

1 kg morske ribe (škarpina obavezno, može i druga riba dna, ali i neka lignja, mušula i škamp-dva)

malo brašna

*

½ kg crnog luka (iseckan na kockice)

4 čena belog luka (sitno naseckan)

300 g paradajza (izrezan na kockice) ili paradajz soka

2 lista lovora

malo slatke aleve paprike

so, biber po ukusu

2 dl suvog belog vina

½ veze naseckanog svežeg peršuna

Još recepata Majstora amatera:

Priprema:

KORAK 1: Ribu, lignje, mušule, škampe očistiti, oprati i ocediti. Ribu iseći na komadiće srednje veličine, uvaljati u brašno i kratko popržiti na maslinovom ulju, i to u šerpi u kojoj će se brodet kuvati.

Ovako sasvim malo proprženu ribu izvaditi iz šerpe i odvojiti na stranu.

KORAK 2: U isto ulje od pržene ribe spustiti crni luk, propržiti ga da postane staklast, pa dodati beli luk i minut posle paradajz i začine (lovor, alevu papriku, so i biber). Sve vrlo malo ukuvati, pa spojiti sa onom proprženom ribom. Dodati vodu i vino, tek toliko da za prst-dva prekriju ribu, pa ostaviti da brodet poklopljen krčka na laganoj vatri oko sat vremena.

Ribu nikako ne mešati, već samo povremeno protresti šerpu u kojoj se krčka. Na samom kraju, kada je gotov, brodet posuti naseckanim peršunom.

brodet
Foto: Shutterstock

Posluženje

Kao prilog uz brodet obavezno poslužiti tvrđe spremljenu palentu i salatu po vašem izboru.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Majstor amater: Rozen sa makom i čokoladom bez premca

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: KELERABA

Komentari

Vaš komentar