U Austriji se tradicionalno služi tokom zime kao predjelo, mada bi kod mene ova krem supica lako prošla i kao desert.
Pečeno kestenje se i kod nas prodaje na ulicama u zimskom periodu, kesten-pire je omiljena poslastica, međutim, nakon posete jednom restoranu u Salcburgu shvatila sam koliko je ova namirnica zapravo zapostavljena u srpskoj kuhinji. Naime, dok smo tražili na meniju nešto da nas ugreje, pažnju mi je privukla krem supa od kestena.
Ispostaviće se da je to toplo predjelo jedan od popularnih sezonskih specijaliteta, odmah uz čorbu od bundeve i supu s fritatama (izrezane palačinke). Što se mene tiče, moglo bi da prođe i kao desert – ukus je pun i slatkast, produbljen neočekivanom kombinacijom začina (osetiš, na primer, istovremeno so i muskatni oraščić…), a kremasta struktura u ovom slučaju bila je obogaćena komadićima kestena.
Naravno da sam odmah po povratku potražila recept koji bi mogao da parira toj gurmanskoj čaroliji, posebno imajući na umu da bi mogla da se pokaže kao prilično jeftin, a uzbudljiv novitet na prazničnoj trpezi, posebno u vreme posta. Na sajtu Coolinarika našla sam jedan koji mi deluje najbliže toj austrijskoj verziji supe od kestena.
1/2 kg kestenja (ili nezaslađenog kesten pirea)
6 šolja povrtne supe ili 2 kockice za supu (može i mesne)
1 šolja slatke pavlake
1 šolja mleka
1/2 kašičice muskatnog orašića
1 supena kašika šerija ili marsale (opcionalno)
grančica ruzmarina
4 štapića celera ili pola male glavice celera
2 kašike putera
1 šolja kockica hleba (krutona)
kisela pavlaka
malo maslinovog ulja
Kestenje staviti u šerpu, prekriti vodom, dodati grančicu ruzmarina, so, biber pa staviti da se kuva 20-ak minuta, dok ne omekša. Oljuštite kesten dok je još topao (kada se ohladi stvrdne se), vratite ga u šerpu i prelijte povrtnim bujonom (vodom i kockicama za supu), dodajte sitno iseckan celer i krčkajte dok ne postane mekan kada ga pritisnete viljuškom.
Rupičastom kašikom izvadite “kestenje iz vatre” i celer, stavite sve u multipraktik zajedno sa malo supe (ako nemate nešto takvo, podjednako dobro dođe i štapni mikser) i mutite dok ne postane kremasto.
U čorbu dodajte slatku pavlaku, marsalu ili šeri, muskatni oraščić, so i biber po ukusu. Ako je čorba pregusta, razredite je mlekom.
Na puteru propržite kockice hleba sa ruzmarinom.
Čorbu sipajte u činijice, pospite ih kockicama hleba, dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja, ukrasite ruzmarinom, peršunom ili nekim drugim začinskim biljem-suvim ili svežim. Poslužite sa kiselom pavlakom.
Ako koristite kesten pire
Kuvajte supu s celerom i ruzmarinom, kada je celer mekan ispasirajte ga, a ruzmarin izvadite. Kesten pire razredite sa supom, dodajte mu celer i vratite na tihu vatru da se sve sjedini. Polako umešajte slatku pavlaku, ukoliko je čorba pregusta razredite je mlekom; dodajte marsalu ili šeri, muskatni oraščić, so i biber po ukusu.