U Mišelin Gastronomskom vodiču za 2023. godinu se našlo ukupno 17 prestoničkih restorana.
Mišelin je prošle godine objavio prvi Gastronomski vodič za Beograd u kojem se našlo ukupno 14 restorana, a u izdanju za 2023. godinu predstavljena su još tri restorana koja su dobila Mišelin preporuku.
I ovog puta, Iva New Balkan Cuisine nosi cenjenu oznaku „Bib Gourmand“, rezervisanu za restorane vrhunskog gastronomskog kvaliteta koji nude odličnu vrednost za uloženi novac. A o kom novcu pričamo? S obzirom da smo proveravali šta je najjeftinije što možete da naručite s menija izabranih restorana, o kojim cenama govorimo ako, na primer, želite da svratite na ručak? Pogledali smo nekoliko jelovnika s ove liste.
U slučaju „nove balkanske kuhinje“, koja je istaknuta kao dobar prtimer u tom pogledu, cene glavnih jela su od 990, koliko košta porcija hrskave piletine s pireom, do 1.690 dinara za jagnjetinu iz peći s pečenim krompirom, ruskom salatom i urnebesom, a nekom će dobar ručak biti i salata s hrskavom piletinom od 890 dinara. „Obične“ salate su od 250 do 350 dinara, a ako ćete nešto „s nogu“ možete probati nesvakidašnje specijalitete s Mišelin preporukom i za 600-700 dinara.
Ipak, noviteti na ovoj prestižnoj listi imaju malo skuplje menije.
Sky burger u Skylounge restoranu hotela Hilton je 1.950 dinara, domaća pasta s brancinom i kozicama je 2.170 dinara, ali, na primer, jagnjeći kotleti s Novog Zelanda servirani s krompirom s tartufima i pečenom paprikom su 6.950 dinara. Suši je 2.250 do 4.450 dinara, a obrok salate od 1.690 do do 2.870 dinara.
U Metropolitan Grillu obrok salate su od 1.380 do 2.100 dinara, a specijaliteti s roštilja kao što su biftek ili kotleti idu do 4.700 dinara po porciji. Od „Metropolitan specijaliteta“ najjeftinije su punjene tikvice od 1630 dinara, dok su najskuplji 24 Sata sporo kuvani goveđi obrazi kojih porcija košta 3.100 dinara. Od „lokalnih ukusa“, nudi „beogradske ćevape“ od 2.500 po porciji, Karađorđeva šnicla s pireom je takođe 2.500, a „srpska sarma“ je 2.200 dinara.
Nacionalni restoran Bela reka je prošle godine posebno izdvojen zbog „posvećenosti održivom razvoju“, a tamo je preporuka kuće selekcija specijaliteta sa roštilja za dve osobe za 2220 dinara, odnosno specijaliteti ispod sača za dvoje od 3820 dinara. Otprilike tome odgovaraju i cene glavnih jela – Pileći file na žaru sa pomfritom od 850 je najjeftiniji, biftek na domaćim rezancima u sosu od tartufa je najskuplji – 2950 dinara, a između postoji čitava paleta interesantnih kombinacija ukusa u opsegu cena od 1.000 do 1.500 dinara.
Legat 1903 nudi „tasting meni“ – riblji ili mesni – koji se sastoji od nekoliko reprezentativnih jela, a košta 5.500, odnosno 6.000 dinara. Paste su 1.250-1850 dinara, a od glavnih jela, porcija sporo pečene jagnjetine je 1.650 dinara, kao i teleći kotlet s pečenim krompirom s kajmakom, dimljeni pačiji file u sosu od suvih šljiva je 2.250, a biftek 2750, odnosno 2950 dinara.
Najjeftiniji ručak koji ćete naći na Homa meniju košta 1.295 dinara – juneći jezik zapečen u koštanoj srži s bordoleze sosom i sladoledom od senfa, a ako ste više za vege obrok – 1.495 dinara je tažin. Rolovano pečeno pile i grilovana pileća džigerica sa supremom od vrganja je 1.595 dinara, a grilovani biftek 2.990 dinara.
***
Bonus video: Zaslužuje li pečenje Mišelin zvezdu?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare