Picerija
Picerija; Foto: ACHARAPORN KAMORNBOONYARUSH / Alamy / Alamy / Profimedia

Izabrao ih je Dragan Maloševac, veliki ljubitelj italijanskog specijaliteta, koji je probao milion pica.

Dragan Maloševac je specijalista hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije, a u slobodno vreme – putuje svetom i isprobava pice. Index.hr piše da ih je probao oko milion, upoznao vlasnike najboljih picerija i opsednut je tajnama pripreme dobre pice, a ovom prilikom izdvojio je 10 najboljih u našem regionu.

„Nedavno sam počeo da pravim spiskove picerija po svim većim gradovima Hrvatske, ali i po gradovima regiona koje rado posećujem, velikim gradovima u koje je uvek lepo otići na kratki izlet i turistički obilazak. Ljubljana, Novi Sad, Beograd… Doslovno sam se iznenadio kad sam video koliko je dobrih picerija na tim popisima. Novi Sad, recimo, ima više od osamdeset picerija i restorana koji u ponudi imaju picu“, kaže Dragan.

Novosadsku piceriju stavio je na prvo mesto, a zanimljivo, ukupno sedam picerija s njegove liste najboljih je u Srbiji.

„Bio sam i u Sarajevu nekoliko puta, ali bez obzira na to što beskrajno volim picu, pored toliko tradicionalnih ćevabdžinica i piterija nisam do sada posetio nijednu jedinu sarajevsku piceriju. Jednostavno nisam. Teško je od nekoliko stotina picerija izdvojiti njih deset, a još teže ih je složiti po redu pa je ovo više moja topla i iskrena preporuka, a ne top lista“, napominje.

10. Pomodoro (Betnavska cesta 13, Maribor)

Ocena: 4.2

„Ovu smo piceriju posetili jednog kišnog i prohladnog dana pa nas je prijatno iznenadila topla i domaćinska atmosfera. Pomodoro ima krušnu peć, a testo je izgledom i teksturom old school, nije debelo, hrskavo je i lagano. Nadevi su fini i ukusni, dobro složeni na poprilično velikom izboru pica koje su podeljene u tri kategorije – klasične pice, pice za gurmane i pice kuće. Cene primerene, Margherita je 10.20 evra, većina pica između 12 i 13 evra. Najskuplja je Tartuf, pica za gurmane s tartufima i kraškim pršutom koja košta 13.70 evra.

9. Kuća Mala (Dunavska 17, Novi Sad)

Ocena: 4.2

Kuća Mala, poput ličkog Ruspantea, nije samo picerija. Kuća Mala je lepa životna priča. Mala i lepo uređena picerija u samom centru Novog Sada priča neku samo svoju, potpuno originalnu priču. U svojoj sam recenziji, koristeći samo četiri motiva, napisao igru asocijacija vezanu za ovu piceriju. Švajcarski abažur, najružnija slika Mona Lize na svetu, picerija s dušom i mala, a velika. Švajcarski abažur je naziv pice s praškom šunkom, mocarelom, ementalerom, maslinama i šargarepom. Kuća Mala poigrava se neobičnim nazivima pica isto kao i vrlo hrabrim, ukusnim i finim kombinacijama nadeva. Testo ne mogu svrstati ni u jednu poznatu kategoriju, podseća izgledom na old school, a teksturom na romanski tip iako je nešto deblje i mekše. Cene su primerene, a kreću se od 800 do 1000 dinara (od 7 do 11 evra). I za kraj, sigurno se pitate zašto spominjem Mona Lizu!? Na zidu picerije visi najružnija slika Mona Lize na svetu. Tako barem piše u poznatom francuskom gastronomskom vodiču Srbije za 2022. godinu. Mi smo je potražili i uverili se da je to zaista tako.

8. Pizza Art (Vojvođanska 21, Sombor)

Ocena: 4.2

Pizza Art ima vrhunsku picu, krušnu peć i premali i neadekvatan prostor. Ovu piceriju sam posetio zbog velikog broja preporuka i jako visoke ocene u recenzijama. Neko je u recenzijama odlično napisao kako je Pizza Art picerija koja pravi picu posle koje se ne osećaš kao da si “pojeo dve vekne hleba“. Pica je odlična, testo pravo napolitansko, lagano i prozračno, a nadevi kvalitetni i pametno složeni. Cene su za pruženi kvalitet izrazito niske, kreću se od 540 do 800 dinara (5 do 7 evra). Ova picerija bi uz veći broj stolova i veći prostor zauzela još više mesto na ovom popisu. Moja je preporuka Bianca, bela pica s belim lukom i spanaćem.

7. Bosiljak Pizza Napoletana (Bežanijska 36, Zemun)

Ocena: 4.3

Prilikom jednog odlaska na trku u Beograd čuli smo u razgovoru kako je u centru Zemuna otvorena picerija koja pravi pravu napuljsku picu. Otišli smo i nismo zažalili ni sekunde potrošenog vremena. Da, Bosiljak je picerija koja pravi napuljsku picu. I to odličnu! U ugodnom ambijentu pored velike Maradonine slike na zidu pažnju privlači velika hlebna peć iz koje izlaze pice s kvalitetnim napolitanskim testom. Prostor je uređen baš onako kako zamišljam enterijer dobre picerije. Cene su u rasponu od 540 do 1210 dinara (5 do 10 evra). Meni se svidela pica Paesana, finih i ukusnih sastojaka od kojih je vodeći ukus davao paradajz sušen na suncu.

6. Verace (Streliška ulica 22, Ljubljana)

Ocena: 4.5

Budući da je Ljubljana zaista prekrasan grad, nije nam teško palo da odemo u Verace, napuljski restoran koji se nalazi na 35. mestu popisa evropskih TOP 50 picerija. Iako smo na put otišli pomalo brzopleto, pa nismo imali rezervaciju, ljubazni konobari su nam ipak pronašli jedan slobodan sto. Ako ne želite da igrate na sreću, obavezno na vreme rezervišite sto u ovoj poznatoj ljubljanskoj piceriji. Pice su prave napolitanske, izgledom, teksturom i ukusom. Jako ukusne i fine. S obzirom na lokaciju, ambijent i kvalitet pice, cene su poprilično prihvatljive, a kreću se od 9.50 do 13.50 evra. Verace u svojoj ponudi ima i dosta dobar izbor veganskih pica. Ovo je definitivno picerija koja zadovoljava sve potrebne kriterijume i nije bez razloga na evropskim top listama.

5. Giovanni´s (Nikole Spasića 3, Beograd)

Ocena: 4.5

Pomalo slična priča kao i sa somborskom picerijom Pizza Art. Picerija Giovanni´s ima jednu od najboljih napolitanskih pica koju sam probao. Međutim, pice služi, iako u prijatnom ambijentu, u svakako premalom i neadekvatnom prostoru. Vrhunska lokacija u samom centru Beograda u skučenom prostoru s tri mala stola smeštena na samo petnaestak kvadrata površine. Testo je skoro pa savršeno, nadevi pažljivo složeni od sastojaka vrhunskog kvaliteta. Naravno, naručio sam svoju omiljenu picu s mortadelom i pistaćima. Dobio sam i kuglu vrhunske burate koju mi nigde do sada nisu stavili na ovu picu. Cene se kreću od 790 dinara (7 evra) za najjeftiniju Margheritu do 1290 dinara (11 evra) za najskuplju Mortadella e Pistacchi.

4. Pop´s Pizza & Sport (Breg 2, Ljubljana)

Ocena: 4.5

Nedavno sam otkrio još jednu ljubljansku piceriju koja pravi vrhunske napolitanske pizze. I koja se, poput Veracea, nalazi na evropskoj TOP 50 listi. Iako je Verace bolje rangirana na evropskim top listama, meni je Pop´s pizza & Sport ljubljanski broj jedan. Pop´s je velik, prostran i lepo uređen prostor, opuštene atmosfere, na samom šetalištu uz reku Ljubljanicu u kojem možete uživati u pravim napolitanskim picama, ukusnog i finog testa na kojem su pažljivo posloženi isto tako ukusni, fini i kvalitetni nadevi. Ono što mi se dodatno svidelo je to što ova picerija ima dosta dobru ponudu craft piva. Cene su slične kao i u svim ostalim ljubljanskim picerijama, Margherita je 9.90 evra, a najskuplje Puttanesca, La Regina i Sofia D.O.P. su 14.90 evra. Nađete li se u Ljubljani, ne propustite priliku da posetite ovu vrhunsku piceriju.

3. Majstor i Margarita (Vuka Karadžića 12, Beograd)

Ocena: 4.6

Iako je Majstor i Margarita donedavno bila moja najbolja, ne samo beogradska picerija, pojavile su se dve nove koje su ovu piceriju neobičnog imena potisnule na treće mesto. Ime je nastalo kombinacijom naslova poznatog Bulgakovljevog romana i naziva jedne od dve izvorne napolitanske pice. Druga je Marinara. A upravo sam se u Majstoru i Margariti navukao na picu s mortadelom i pistaćima. Testo je napolitansko, izuzetno dobre teksture i ukusa. Nadevi su ubitačni, a mortadela je definitivno jedna od najukusnijih koju sam probao, pogotovo na pici. Cene su, bez obzira na vrlo kvalitetne sastojke u okvirima primerenog i vrlo prihvatljivog, usudio bih se kazati, začuđujuće niske. Margherita je 690 dinara (malo manje od 6 evra), a jedna od najskupljih, Mortadella e Pistacchi, 1160 dinara (10 evra). Majstor i Margarita bila je prva picerija u koju sam ciljano i planski otišao, picerija koja je poprilično promenila moje stavove o pici i picerijama.

2. Pietra (Kumanovska 6, Beograd)

Ocena: 4.7

Pietra je picerija koja je sa samog vrha moje liste potisnula Majstora i Margaritu. Ujedno je i jedina beogradska picerija koja se uz spomenutu pojavila na evropskoj TOP 50 listi, na visokom 37. mestu. Iako su mi Pietrine pice doslovno za nijansu slabije od pica kakve prave u Majstoru i Margariti, presudio je vrhunski uređen prostor, opuštenog i sjajno dizajniranog enterijera. Ne znam da li sam više uživao u Pietrinim picama ili lepom enterijeru. Priznajem, očekivao sam puno više cene koje me, s obzirom na kvalitet svega vezanog uz Pietru, ne bi iznenadile, ali Pietra nema nabrijane i visoke cene. Doživeo sam upravo suprotno, pozitivno iznenađenje. Margherita je 690 dinara (manje od 6 evra), a najskuplja je Bresaola – 1480 dinara (malo više od 12 evra). Moj je favorit Prosciutto con Buratta. Pietra je picerija koja uz Giovanni´s i Majstora i Margaritu obogaćuje beogradsku gastronomsku scenu, pogotovo ljubiteljima prave napolitanske pice.

1. Tramontana (Grčkoškolska 7, Novi Sad)

Ocena: 4.8

Za Tramontanu sam saznao tek nedavno, možda pre nekih mesec dana. Video sam na jednoj grupi vezanoj za pice i picerije objavljene slike Tramontaninih pica pa sam se poput nekog iskusnog lovačkog psa doslovno ukočio nanjušivši pravi plen. Prvog slobodnog vikenda otišli smo u Novi Sad. Do sada sam u Novi Sad odlazio prvenstveno zbog utrka, prijatne atmosfere i zanimljivih lokaliteta. Od sada će to biti zbog prave napolitanske pice koju je zaljubljenik u pice i iskusni picajol, vlasnik Tramontane, doveo na korak do savršenstva. Možda sam preterano subjektivan, ali Tramontana je odnedavno moj veliki favorit. Lepo uređen enterijer, uredan i domaćinski topao prostor u samom centru Novog Sada. Pice su prave napolitanske, testo savršene teksture, nadevi prvoklasni i kvalitetni. Cene su možda mrvicu više nego u ostalim novosadskim picerijama, ali su definitivno vredne svakog dinara koji platite. Margherita je 790 dinara (blizu 7 evra), a moja omiljena, Mortadella e Pistacchi, 1500 dinara (13 evra). To je ujedno i najskuplja pica. Inače, ovo je, uz Giovanni´s, tek druga picerija u kojoj sam na pici s mortadelom i pistaćima dobio kuglu prvoklasne burate. U svojoj sam recenziji nakon povratka iz Novog Sada napisao kako se osećam poput onog navijača Crvene zvezde iz poznatog životnog vica. Umem da kažem samo dve reči: Tramontana, Tramontana. Nadam se da će vlasnik Tramontane ostvariti svoje snove i dovesti svoju picu do pravog savršenstva. Ne treba mu još puno.

Još nešto za kraj…

Pročitajte još:

Kako bih preduhitrio uobičajene i pomalo očekivane, pomalo već otrcane, komentare u kojima se ističu italijanske pice, sve su top liste koje spominjem u tekstu sačinjene bez italijanskih picerija. Jednostavno ih nema na tim listama. Zašto!? Pa, zato što su definitivno izvan svake konkurencije.

Primera radi, na svetskoj top 100 listi najboljih picerija u prvih je deset čak pet napuljskih. Pet u prvih deset. Naravno, sve je više evropskih picerija koje svojom kvalitetom dostojno prate one talijanske. I mala zanimljivost za kraj. Napulj je grad u kojem ima 1500 picerija. Kada biste doslovno svaki vikend otišli na picu u drugu piceriju, trebalo bi vam trideset godina da ih sve obiđete.

***


Bonus video: Domaćinske Priče – Đevrek pizza

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare