Foto: vemicphoto, Promo

Mišelinovi inspektori su konačno dali svoje preporuke za Beograd - u čuveni gastro vodič ušlo je 14 beogradskih restorana, a neki od njih otkrili su nam svoje najpopularnije specijalitete. Pogađate - nisu ćevapi.

Iva New Balkan Cuisine restoran poneo je oznaku Michelin Bib Gourmand, koja se dodeljuje restoranima vrhunskog gastronomskog kvaliteta koji nude odličnu vrednost za uloženi novac. NBC tim je za Nova.rs skrojio kompletan meni kojim se predstavlja u punom sjaju.

„Kada su u pitanju sama jela, nemamo baš rubriku najpopularnija. Izdvojićemo par jela koja nas možda najbolje opisuju. Od predjela: Sir iz peći, slačica, med, orah, smokva, hleb (sir dolazi sa farme Ranilović koja se nalazi u istoimenom selu nadomak Aranđelovca) – cena je 780 dinara. Glavno jelo: Juneći rep, domaće njoke sa telećim mozgom i majčinom dušicom, karamelizovan luk, paljena šargarepa – 990 dinara. Desert: Kolač od karfiola, bela čokolada, slana karamela, lešnik – 420 dinara“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by newbalkancuisine (@newbalkancuisine)

Zaštitni znak restorana Enso je – zec, a otkrili su nam i kako ga pripremaju.

Enso Zec Foto: vemicphoto

„Zec, naše najpopularnije predjelo, na meniju je od otvaranja restorana, dakle, za koji dan punih šest godina. Meso zeca polako kuvamo u čistoj pačijoj masti, jer mu se tako zadržava vlaga, a zatim ga serviramo na kuliju od spanaća. Kako bismo zaokružili jelo, dodali smo mu turšiju kao hrskavi segment, a sladoled od banana, karija i jogurta kao kremasti“, navode iz restorana Enso. Cena ovog specijaliteta je 990 dinara.

Iz Legata 1903 su nam fotografijama preporučili svoj tartar biftek, Turnedo Rossini, špagete od tunjevine u toplom sosu… Cene takvih jela su od 1.250 do 2.500 dinara.

Restoran Legat 1903 Foto: Promo

I Magellan nam skreće pažnju na svoki „širok asortiman ribe i mesa“, a kao specijalitete ističe „pačije grudi (servirane sa pireom od bundeve, karamelizovanim lešnikom i sosom od šipurka), gambore u hrskavoj korici, rolovani karpaćo od morske ribe, škampe sa holandez sosom, jelena (serviran sa knedlom od krompira i vrganja i sosom od kupina)“… Okvirna cena je od 2.100 do 5.400 dinara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ???????? ???????? (@magellan_1519)

Salon 1905 je išao na sigurno s nazivom „Ukusi Srbije“ za set menija od 6 sledova, za koji kažu da je u poslednjih godinu dana najtraženiji. Cena je 8.900 dinara, a gurmani znaju zašto.

Pročitajte još:

„Selekcija sušenog, dimljenog domaćeg mesa sa planine Golije – pršuta, suvi vrat i salama – koje se služi uz kajmak i čvarke sa njenih obronaka. Poseban akcenat stavljamo na jedinstvenu autohtonu, takozvanu „peglanu“ kobasicu sa juga Srbije, iz regiona grada Pirota. Čorba od sezonskog organskog povrća koje potiče sa farmi severne Srbije. Vojvođanske knedlice „gomboce“, punjene sa tri vrste belog sira – iz Srema, Banata i Bačke. Dimljena svinjska butkica sa kiselim kupusom. Meso sa lokalnih farmi je dimljeno, sporo kuvano a zatim umotano u list famoznog kupusa iz Futoga koji sami fermentišemo. Naš osvrt na tradicionalno jelo sa roštilja – trio „uštipaka“: od domaćih tartufa i guščije džigerica, sa dimljenom mlevenom paprikom sa juga Srbije, i sa karamelizovanim lukom sa lokalnih farmi. Za kraj tu je i dezert, tufahija. Pravimo je od jabuka iz Grocke, najpoznatijeg voćarskog kraja ovog regiona, sa domaćim orasima“, nabrajaju iz Salona 1905.

Restoran Salon 1905 Foto: Promo

***

Bonus video: Pazite da ne preterate – trovanje alkoholom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare