Šta se jelo na srpskom dvoru u srednjem veku za vreme Nemanjića?
Pomalo nesvakidašnja jela, posebno ako se tiču naše davne prošlosti, uvek intrigiraju. A naročito je u svemu zanimljivo ako se pomene neko jelo u kom su uživali na našem srednjovekovnom dvoru.
Baš o tome je nedavno govorila jedna srpska tviterašica koja se, kako kaže, bavi istorijom i gastronomijom.
I šta se to jelo tako davno na dvoru Nemanjića, pre otprilike osamsto godina?
Kako kaže Dijana, jedno od omiljenih jela su bile suve šljive punjene kozjim sirom i orasima, a uvijene u slaninu i pržene.
Šta se jelo na srpskom dvoru u srednjem veku za vreme Nemanjića? Nećete verovati ali jedno od omiljenih jela su bile suve šljive punjene kozjim sirom i orasima a uvijene u slaninu i pržene. Na trpezi je moglo da se nađe i morske ribe i hobotnice⬇️ pic.twitter.com/yWgbUZRg9X
— @Istorija&gastronomija (@DijanaV) November 2, 2022
Sam pogled na fotku budi apetit i želju da sami oživimo ovo drevno jelo.
Pritom, dodaje da je na trpezi moglo da se nađe i morske ribe i hobotnica.
„Takođe, jela se divljač i pernata živina. So, toliko dragocena za taj period, donosila se iz solana koje je kraljevina imala na par mesta u Albaniji i Grčkoj, dok se med koristio umesto šećera. Od začina, zahvaljujući karavanskim putevima na kojima je Srbija bila, stizali su biber, cimet, šafran, karanfilić, a koristile su se začinske trave poput hajdučke, metvice, majčine dušice, dok su se u jelima koristili bob, razno zelje, ali i jedna vrsta divljeg luka, slična praziluku. Spremalo se i sušeno meso, a posebno je bilo omiljeno ovčije.“
Prava poslastica, bilo je i belo pileće meso pečeno u medu sa začinima, dok su se od testa, najviše jeli hleb, popara, cicvara i proja koja se pravila od prosenog brašna pic.twitter.com/zJKwJck2nY
— @Istorija&gastronomija (@DijanaV) November 2, 2022
Prava poslastica, dodaje Dijana, bilo je i belo pileće meso pečeno u medu sa začinima, dok su se od testa najviše jeli hleb, popara, cicvara i proja koja se pravila od prosenog brašna.
I eto ideje kako da malo osvežite svakodnevno spremanje hrane i ujedno obradujete drage ljude.
BONUS VIDEO: Domaćinske Priče Pečeni patlidžan punjen lignjama – 23.06.2022.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare