Foto: Dolce and Gabbana / Ferrari / Profimedia

Ukoliko volite dobru testeninu, a među onima ste koji su ovih dana zatekli prazne rafove sa pastama u radnjama, možda je vreme da se poigrate sa samostalnim pravljenjem taljetela.

Suva pasta retko kad može da se poredi sa punim ukusom domaće, sveže testenine. Iako zvuči kao da je proces pravljenja komplikovan, zapravo je dosta jednostavno i potrebno vam je svega nekoliko osnovnih namirnica.

Naravno, prva stavka na listi sastojaka je brašno, i ovde je važno napomenuti da se tradicionalno za italijansku pastu koristi brašno tipa 00, u kombinaciji sa semolinom, brašnom od mlevene durum pšenice. Ukoliko imate to kod kuće, super! Ali, ako nemate, ne brinite – nema potrebe da jurite usred vandrednog stanja po specijalizovanim radnjama, jer se svi slažu da i sa običnim brašnom domaća testenina može da bude vrhunska.

Danas vam donosimo dva recepta – jedan direktno od italijanske bake, koja kaže da testeninu pravi celog života i nikad je nije kupovala, i drugi, koji je prilagođen ljudima koji nemaju mašinicu za razvlačenje i sečenje testa, već to rade ručno.

Krenimo od tradicionalog recepta.

Potrebni sastojci: 

8 jaja

8 šolja brašna

2 kašike soli

1/2 šolje + 2 kašike vode

Priprema: 

Ovo su mere za veliku količinu paste. Slobodno smanjite količinu, ali tako da održavate razmeru – jedna šolja brašna na jedno jaje.

Pročitaj još:

Jaja viljuškom umutiti, a brašno staviti na radnu površinu i napraviti udubljenje u sredini. So razmititi u dve kašike vode, pa dodati u jaja. Sipajte polovinu umešanih jaja u udubljenje u brašnu, umešajte, pa dodajte u ostatak. Zamesite testo, koje će biti jako suvo, pa dodajte pola šolje vode da bi se sve lepo sastavilo. Nastavite da mesite oko 10 minuta. Testo mora da bude čvrsto, da se ne bi lepilo u mašini za sečenje. Formirajte dve loptice od testa, stavite ih u plastičnu kesu i ostavite da odstoje oko sat vremena na sobnoj temperaturi. Nakon toga, izvadite testo iz kese, pospite brašnom i razvucite ga oklagijom da bude debljine prsta. Isecite na manje parčiće i možete da počnete sa istanjivanjem i sečenjem paste u mašinici, po uputstvima iz videa, ili onako kako to inače radite.

Ukoliko nemate mašinicu za pastu, ne brinite, i dalje možete sami da napravite svoju testeninu! Ipak, kako bi testo bilo mekše i lakše za rad i razvijanje, mora da bude bogatije, tako da se recept malo razlikuje.

Potrebni sastojci: 

2 šolje brašna

2 jaja

6 žumanaca

malo soli

1 kašika maslinovog ulja

Priprema: 

Pomešajte jaja, žumanca i ulje viljuškom. So dodajte direktno u brašno, pa brašno stavite na radnu površinu i na pravite udubljenje u sredini. Sipajte mešavinu sa jajima i polako zamesite testo. Ovo testo je dosta mekše od gornjeg, da bi moglo da se razvuče ručno, ali ako primetite da je previše lepljivo, slobodno dodajte još malo brašna. Mesite testo između sedam i deset minuta, da bi se lepo razvio gluten. Zavijte testo u foliju ili u kesu, i ostavite da odstoji od pola sata do sat vremena. Nakon toga, isecite testo na manje delove i ravijte ga što je tanje moguće – toliko da možete da vidite svoje prste kroz njega. Isecite pastu prema uputstvima iz videa na željene oblike, i pospite sa malo brašna, kako se ne bi zalepila.

Sveža pasta se mnogo kraće kuva, pa je dovoljno svega nekoliko minuta u ključaloj vodi.