Za ljubitelje gumenih bombona, Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, podelila je recept za domaću, svakako i zdraviju verziju.
„Moram da napomenem da ne mogu da definišem teksturu ovih bombona – ne liče mi ni na gumene ni na žele bombone“, navela je Kristina a recept je objavljen u Danasu.
20 g želatina;
8 kašika hladne vode,
100 g istopljenog meda;
75 ml vode;
30 ml soka od limuna,
20 ml soka od narandže.
Želatin preliti sa 8 kašika vode i ostaviti da odstoji 10-tak minuta.
Za to vreme istopiti med na nižoj temperaturi. Vodu i sokove zagrejati do tačke vrenja.
Mešavinu od vode i soka sipati preko želatina i mešati dok se on ne otopi, pa dodati otopljen med. Ponovo mešati dok se svi sastojci ne sjedine.
Puniti silikonske kalupe za praline.
Ostaviti da se bombone dobro ohlade, potom ih staviti u frižider na sat vremena.
Od ove količine ćete dobiti oko 300 g bombona. Broj bombona zavisi od veličine kalupa kao i od toga koliko ih punite.
Ono što bih izmenila u ovom receptu jeste količina tečnosti – smanjila bih je kako bi bombone imale čvršću teksturu. Takođe bih vodu zamenila voćnim sokom tj. umesto ukupno 125 ml tečnosti, čini mi se da bi bilo bolje ako bi se koristilo 110 ml voćnog soka, a dodala bih ih i malo šećera, možda oko 30 g.
Šećer bih istopila u soku.
Mislim da bi bombone u tom slučaju bile vernije originalu, a samim tim i ukusnije.
Pustite mašti na volju kada je izbor voćnih sokova u pitanju, a možete koristiti i voćne sirupe s tim što bi u tom slučaju trebalo voditi računa o količi šećera i meda kako ne bi bile preslatke.
***
Bonus video: Dečak u prodavnici bombona
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: