Danas je dan krofni! Podsećamo na tri sočna recepta

Podeli:
Krofne
Foto: Profimedia.rs

Amerikanci danas slave nacionalni dan krofni, praznik koji u Srbiji nemamo, ali bi pod hitno trebalo da ga uvedemo.

Iako je ova poslastica od prženog testa ispunjena voćnim, čokoladnim ili vanila kremom, nastala u Austriji u 16. veku, varijacije recepta ubrzo su se proširile. Mada evropskog porekla, čuvena krofna postala je „doughnut“ i jedan je od najvećih simbola Amerike, dok se u Evropi one nazivaju „berliners“.

Nacionalni dan krofni ustanovio je 1938. godine misionarski pokret Vojska spasa iz Čikaga, u čast žena koje su služile krofne vojnicima u Prvom svetskom ratu. Prva automatizovana mašina za krofne takođe je nastala u SAD, još 1920. godine, koju je napravio Adolf Levit. U Americi se godišnje proizvede čak milijardu krofni.

Ipak, najveći svetski konzument krofni je Kanada i u toj zemlji se krofne smatraju nezvaničnom nacionalnom hranom. Drugi najveći konzument krofni po glavi stanovnika je Japan, a zatim Amerika, podseća N1.

Nađi još slasnih recepata:

Razlika između američkih i evropskih krofni je to što se u sredini američke krofne na sredini nalazi rupa. Ideja za rupu, kako legenda sa polovine 19. veka kaže, potiče od američkog mornara Hensona Gregorija, kojem je smetalo to što su ivice krofne fino hrskave, dok je sredina previše masna. Sa rupom u sredini testo je podjednako prženo i hrskavo sa svih strana.

Kod nas su se krofne odomaćile u vreme Austro-ugarske, a najčešče su se pravile tradicionalno sa džemom od kajsija ili šljiva, posute šećerom u prahu. Danas se prave sa raznim dodacima, a jedan od omiljenih je čokolada.

Svetski rekorder u jedenju krofni je uspeo da pojede 49 glaziranih krofni za samo jedan minut. Ipak, bilo na pauzi na poslu, odmoru u školi, predahu u sred gradske vreve, opuštanju kod kuće ili druženju sa prijateljima – krofne su pravi slatki predah i prepuštanje uživanju, posebno na dan kada se obeležava ova, mnogima omiljena, poslastica.

U to ime, da se podsetimo tri recepta koje smo ranije podelili s vama, a koje možete pripremiti već danas. U pitanju su: domaće krofne koje se tope u ustima, brze krofnice koje može da napravi bilo ko i profiterole, čokolada verzija princes krofni.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar