Tave koši
Tave koši; Foto: Sergii Koval / Alamy / Alamy / Profimedia

Naravno da je na moru najbolje jesti ribu i morske plodove, međutim, ako letujete u Albaniji, iskoristite priliku da probate još neke specijalitete.

Kozji sir pržen u maslinovom ulju i preliven medom i susamom ostavio je poseban utisak na našu koleginicu kad je letovala u Albaniji, mada jezive reakcije na albanski sir koje su ispratile njenu objavu nije mogla ni da zamisli.

Ipak, u međuvremenu su se srpski turisti malo opustili i Albanija je postala jedna od hit letnjih destinacija – zbog blizine, lepote plaža, povoljnih cena, kao i dobre hrane. Urednik Danasa sastavio je gastro vodič s letovanja u Albaniji, a mi vam skrećemo pažnju na neke specijalitete koje bi trebalo probati dok ste tamo – mada nećete pogrešiti ni ako izaberete ćufte ili punjene paprike, što su popularna glavna jela tamo.

„Nacionalni ponos nije samo srpski izum, pa ćete se tako začuditi kada lokalci počnu da vas ubeđuju da su sarma ili đuveč (isto se i tamo izgovaraju) tradicionalna albanska jela. Isto će biti i sa musakom koja više liči na srpsku varijantu bez bešamela (sa prelivom od mleka, jaja i pavlake) umesto na originalno grčko jelo“, konstatuje, a onima koji baš „insistiraju da probaju nešto što je zaista tradicionalno albansko, što se ne može naći i u drugim balkanskim kuhinjama“, preporučuje tave koši – „jagnjetina u sosu od jogurta i kiselog mleka, zapečena u rerni, uz koju po pravilu ide pirinač (Bugari imaju slično, ali ipak ne isto jelo)“.

„Drugo tipično albansko jelo su petule, nalik srpskim uštipcima, ali od pufnastog i mekanog testa neutralnog ukusa koje delimično podseća na naše krofne (teško je rečima dočarati ukus). Petule se uglavnom služe za doručak, a na vama je da odlučite da li će to biti slana ili slatka varijanta. U restoranu će vam uz činiju petula poslužiti sve – i mladi sir, i razne vrste pršuta i (kuvanih) šunki, i med, i marmeladu, i čokoladni krem namaz, i voće – pa vi sami birate kakvu ćete varijantu jesti. Lokalci će prvo da izaberu slanu varijantu, a onda će poslednjih par petula ostaviti za umakanje u med.“

Zanimljivo gastro iskustvo mogao bi da bude i burek s malinama, na primer, jer se burek takođe računa među tradicionalna albanska jela i može se naći u svim varijantama.

Pročitajte još:

A ako ste mislili da znate kako se prave supe, čuvene albanske supe otvoriće vam čitav spektar novih ukusa. Uslovno dele na letnje i zimske, pri čemu se hladne supe pripremaju sa sirćetom, krastavcem, belim lukom, orasima, mirođijom i drugim začinima…

„Kombinacija je bezbroj, a neretko prave i neke spojeve koje bi u Srbiji malo ko probao (npr. luk, brokoli i bundeva). Lično mi je najjači utisak ostavila čorba od povrća koja samo po nazivu podseća na italijanski minestrone. U pitanju je toliko gusta čorba od svih vrsta povrća, uključujući i grašak, kukuruz, geršlu i još ko zna koje razne druge đakonije, a čiji jedan tanjir je više nego dovoljan da zasiti čak i najzahtevnije gurmane“, piše Danas, a za kraj ostavlja albansku baklavu kojom ćete moći da se zasladite na svakom ćošku.

U nastavku saznajte za još neka tradicionalna albanska jela koja „demistifikuje“ Bonapeti.rs.

Ferges – može biti od povrća (paradajz i aleva paprika, zapečeni sa feta sirom) ili mesa (iseckana teletina ili teleća džigerica, zapečena sa feta sirom).

Rostomi salce kosi – pečena govedina u sosu od kiselog mleka.

Kukureč – ovčija džigerica, punjena mesom i povrćem.

Akullore – tradicionalni albanski sladoled sa svojim neobičnim ukusom.

Kabuni – slatki puding od pirinča sa začinima i voćem.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare