Čokoladni kolač
Čokoladni kolač; Foto: Wavebreak / Profimedia

Pokušali smo da zamislimo jednu prosečnu kućnu zalihu brašna ovih dana, dok su ga ljudi kupovali u ogromnim količinama. Od tog šteka bi sigurno moglo da se napravi bar 10 jela s brašnom koja smo pripremili za vas.

Piroške sa sirom

Sastojci
400 g brašna
200 ml jogurta
1 prašak za pecivo
1 jaje
200 g tvrdog sira
so
ulje za prženje

Priprema

U posudu sipajte brašno, prašak za pecivo, malo soli i promešajte. U taj miks dodajte jedno jaje i jogurt. Onda izmrvite ili izrendajte sir. Umesite testo rukama tako da se svi sastojci lepo sjedine. Ukoliko se testo raspada jer je previše mekano, dodajte još jednu ili dve kašike brašna. Na radnoj površini koju ste pobrašnili oklagijom razvucite koru oko jedan centimetar debljine. Nožem secite pravougaonike. U šerpici zagrejte ulje na jakoj temperaturi i pržite piroške jednu po jednu uz okretanje.

Tortilje

Tortilje
Tortilje; Foto: George Dolgikh / Alamy / Alamy / Profimedia

Sastojci za troje:

6 g praška za pecivo
40 g putera
200 g brašna
Pola kašičice soli
125 ml tople vode
Pola kašičice šećera

Priprema:

U činiji pomešajte brašno, dodajte prašak za pecivo, so i šećer, izmešajte.

Pročitajte još:

Dodajte puter koji ste prethodno isekli na sitnije komade pa mešajte dok se puter ne raspadne. Dodajte vodu i zamesite testo. Prekrijte ga krpom i ostavite na sobnoj temperaturi neko vreme, u najboljoj varijanti dva sata. Onda ge premesite i podelite na 10 jednakih delova. Od njih oblikujte loptice. Pospite brašnom radnu površinu, oklagijom razvijte testo na krug prečnika 13-15 cm. Tortilje pecite na tiganju od teflona 20-ak sekundi sa svake strane.

Pica testo

Sastojci za dve osobe

20 g svežeg kvasca (ili kesica suvog kvasca)
2-3 kašike tople vode
1 kašičica šećera
320 g mekog brašna
1 kašičica soli
2-3 kašike maslinovog ulja
oko 200 ml tople vode

Priprema

Kvasac razmutite u malo tople vode, dodajte šećer i pustite da odstoji oko pet minuta na toplom mestu. Brašnu dodajte so, ulje, podignuti kvasac i dodajući toplu vodu umesite mekano testo. Pokriveno testo ostavite da se podigne na toplom mestu dok se ne udvostruči (oko pola sata). Podignuto testo razvucite, dobićete dva okrugla kalupa ili jedan pleh iz rerne. Testo premažite sastojcima koje volite. Pica se peče oko 10 minuta na 250 °C.

Čokoladni kolač bez jaja

Čokoladni kolač
Čokoladni kolač; Foto: Jiří Poláček / Ifood SM / Profimedia

Sastojci
Za testo:
3 mala jogurta
300 g mekog brašna
250 g šećera
120 ml ulja
25 g kakaa
2 kašičice sode bikarbone
puter za premazivanje pleha
Za glazuru:
150 g putera
150 g čokolade za kuvanje
120 g šećera
120 ml mleka

Priprema

Jogurt, brašno, šećer, ulje, kakao i sodu bikarbonu mešajte mikserom 2-3 minuta. Smesu sipajte u pleh prethodno premazan puterom i pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 20 minuta.
Istopite puter, sklonite ga sa šporeta, dodajte čokoladu koju ste izlomili na kockice, šećer i mleko pa mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Kolač ohladite i prelijte čokoladnom glazurom. Možete dodati šlag ili šumsko voće po želji.

Pica mafini

Sastojci za 4 – 6 osoba
4 jaja
100 ml ulja
Pola kašičice soli
Pola kašičice origana
100 ml gustog kuvanog paradajza
300 g brašna
1 prašak za pecivo
120 g kačkavalja za rendanje
150 g šunke
50 g suvog paradjza u maslinovom ulju
100 ml mleka

Priprema

Jaja penasto izmešajte, dodajte ulje, so, origano i kuvani paradjz.

Pročitajte još:

Umešajte brašno pomešano s praškom za pecivo, sir, šunku i suv paradajz iseckan na kockice.

Dodajte i mleko pa sve izmešajte u glatku smesu. Pripremljenu smesu sipajte u papirne modle za mafine koje ste prethodno stavili u kalupe za mafine.

Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 25 minuta.

Italijanski štapići

Sastojci za 4 osobe

200 g kečaša
200 g šunke
40 g kačkavalja za rendanje
1 kašičica origana
20 g svežeg kvasca
100 ml mleka
1 kašičica šećera
700 g brašna
250 g putera
100 g krem sira (ili pavlake)
1 jaje
1 kašičica soli
Za premazivanje:
1 jaje

Priprema

U seckalicu stavite kečap, šunku, izrendani sir i sve dobro usitnite. Na kraju umešajte origano. Kvasac izdrobite, prelijte toplim mlekom, dodajte šećer i kašičicu brašna, promešajte i ostavite da se diže 10 minuta. U pola količine brašna dodajte podignuti kvasac, puter, krem sir ili pavlaku, jaje, so i sve dobro zamesite dodajući postepeno preostalo brašno. Testo odmah podelite na dva dela i svaki deo razvijte u pravougaonik debljine oko 0,4 cm. Prvo testo premažite pripremljenim nadevom i poklopite drugim testom. Isecite trakice širine 1 cm i sve presecite na pola vodoravno. Svaki štapić uvijte u spiralu i stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite testo razmućenim jajetom i pecite u rerni zagrejanoj na 200 °C oko 20 minuta.

Kolač sa Jamajke

Kolačići s Jamajke
Kolačići s Jamajke; Foto: myViewPoint / Alamy / Alamy / Profimedia

Sastojci za 6 osoba

450 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica soli
100 g putera
200 ml hladne vode
ulje za prženje

Priprema

Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Brašnu dodajte omekšali mputer i mešajte mikserom dok se lepo ne sjedini. Dodajte kašiku po kašiku vode dok ne dobijete glatko testo. Testo izvadite na površinu koju ste pobrašnili, razdelite na manje komade tako da svaki komad, kad ga razvijete bude 5-7 cm. Pržite hlepčiće u dubokom ulju dok ne dobiju zlatnu boju, a zatim stavite na upijajući papir da uklonite višak masnoće.

Pamuk kiflice

Sastojci

1kg brašna
1 kvasac
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica soli
2 kašičice šećera
100 ml ulja
1 jaje
250 ml mleka
200 ml jogurta
200 ml mineralne vode
džem
Nadev:
1 jaje
2 kašike ulja
Prstohvat soli
Šećer u prahu

Priprema

Kvasac razmutite u 150 ml mleka, kašičicu šećera i ostavite da nadođe. Kada naraste sipati u brašno, dodati jaje, šećer, so, ulje, ostatak mleka. Sipati prašak za pecivo i nalijte mineralnu vodu i jogurt. Zamesite glatko testo. Testo ostavite na toplom da nadolazi, da se udvostruči. Nadošlo testo podeliti na 4 dela,a svaki taj deo na 5.Umesite male loptice.Od svake loptice razvijajte pravougaonike. Na kraju stavite kašičicu džema i urolajte. Poređajte u pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da opet nadolaze još 15 minuta. Kifle premažite umućenim jajetom sa uljem i dodatkom soli. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 250 stepeni, dok ne porumene. Kada us gotove, pospite ih šećerom u prahu.

Američke palačinke

Sastojci

2 čaše mleka
Pola čaše jogurta
Pola čaše ulja
Pola čaše šećera
Dve ipo čaše brašna
1 kesica praška za pecivo
1 prstohvat soli
2 veća jajeta

Priprema

Posebno umutite belanca sa šećerom u čvrst šne, dodajte žumanca, onda sve tečne sastojke, pa mutite još malo mikserom, onda dodajte brašno, prašak za pecivo, so, i mutite još malo mikserom najsporijom brzinom, tako da ne ostanu grudvice. iganj mora da bude vreo, kad stavite prvu palačinku smanjite temperaturu na polovinu. Palačinku okrenite kad počnu da izlaze balončići.

Kolač s limunom

Sastojci

300g brašna
1 kesica suvog kvasca (10g)
100g putera ili margarina
200g šećera
1 jaje
40ml ceđenog limuna
rendana kora limuna
70g šećera u prahu

Priprema

U jednu posudu staviti 300g brašna, dodati jednu kesicu suvog kvasca i promešati. U drugu posudu staviti 100g putera ili margarina koji je bio na sobnoj temperaturi bar pola sata. Dodati 130g šećera i sjediniti viljuškom. Dodati jedno jaje, rendanu koru limuna, 40ml ceđenog soka limuna i sjediniti viljuškom. Onda dodati brašno i kvasac. Kvasac sjediniti malo viljuškom a zatim mesiti rukom. Testo treba da bude meko. Staviti providnu foliju preko i ostaviti da odstoji u frižideru 30 minuta. Izvaditi iz frižidera, uzeti parče testa i napraviti kuglicu. Od ove količine dobićete 20 kuglica.
U tanjir sipati 70g šećera, a u drugi tanjir 70g šećera u prahu. Svaku kuglicu malo spljeskati, pritisnuti prvo jednu pa drugu stranu u šećer, a onda dobro uvaljati u prah šećer. Zatim staviti u pleh obložen papirom za pečenje. Ako svi kolači ne mogu da stanu u pleh, loptice čuvajte u frižideru da testo ne bi omekšalo. Pecite 15-20 minuta u rerni koju ste prethodno zagrejali na 180 stepeni. Ovi kolači mogu da se čuvaju do dve nedelje u zatvorenoj limenoj kutiji do 2 nedelje.