Foto: Promo

Zvučni performans Miroslava Miše Savića "Moždana i vremenska oluja Mix" biće izveden u subotu, 10. oktobra od 20 sati u bioskopu Balkan, na zatvaranju izložbe "Drugi svet", najavili su organizatori.

Izložba „Drugi svet“ otvorena je 25. septembra u organizaciji Fondacije Saša Marčeta. Pored Miroslava Miše Savića, u programu učestvuju Ivan Kirn (oboa) i Dragana Udovičić (video kamera).

„Moždana i vremenska oluja Mix“ je preispitivanje autorovog rada rekompozicijom elemenata (fragmenata) inspirisanih delom Nikole Tesle. U središtu performansa je Teslin kalem, pozajmljen iz Muzeja Nikole Tesle, koji najavljuje munje, zvuke moždanih talasa, gromova i električnih pražnjenja. Pored toga, performans sadrži i fragmente kompozicija iz ciklusa „Muzički hologram: Nikola Tesla“  premijerno izvedenog u sali „Gvarnerijus“ povodom 150 godina od rođenja velikog naučnika.

U performansu se koristi i Teslin kalem Foto: Promo

Miša Savić objašnjava da je aranžman kompozicije organizovan po principu nagomilavanja zvučnih blokova uz dosta improvizacije poput eksperimentalnog di-džejinga. Mogu se čuti transformisani zvuci Teslinog kalema za proizvođenje viskonaponskih impulsa, uređaja koji je bio deo plana za bežičnu rasvetu, zvuci električnih pražnjenja napravljeni kompjuterom, kao i zvuci moždanih talasa i gromova.

Performans „Moždana i vremenska oluja Mix“ nadovezuje se na koncept „Art&Science“ izložbe „Drugi svet“, koja na specifičan način spaja tehonologiju i umetnički izraz i proročki najavljuje mogući novi svet nastao pod uticajem tehnološkog razvoja, navode organizatori.

Sa izložbe „Drugi svet“ u bioskopu „Balkan“ Foto: Promo

Radovi u postavci rezultat su potrage umetnika za izrazom koji podrazumeva traženje inspiracije u nauci i tehnologiji, fragmentaciji ljudskog iskustva pod uticajem tehnologije, kreativnosti iza naučnih otkrića, ali i ograničenjima veštačke inteligencije.

Na izložbi su, pored Miroslava Miše Savića, predstavljeni i radovi Selmana Trtovca, Ane Ćuzović, Ive Ćirić, Nenada Gajića, Milana Ličine, Žarka Aleksića, Ive Atoski, Miroslava Miše Savića, Stevana Kojića, Nataše Teofilović, Branislava Brkića i Jasna Jovićević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar