Foto: Damir Vujković

Drugi dan 29. Festivala evropskog filma Palić u znaku je otvaranja takmičarskog programa "Paralele i sudari" i hrvatskog glumca Igora Gala, koji je ovogodišnji, drugi po redu dobitnik nagrade "Aleksandar Lifka" za doprinos regionalnoj kinematografiji.

– Počastvovan sam što sam ovde i što me smatrate svojim, kao delom jedne kinematografije koja je nekad bila velika, jaka, snažna. Refleksije te kinematografije traju već toliko dugo da sam i ja prepoznat kao njen deo, kao neko ko vuče tu jednu duboku liniju koja nas je nekad povezivala u stvaralačkom i svakom drugom smislu. Zbog toga ne smatram da je to samo filmska nagrada i počast, već i ljudsko priznanje za jedno trajanje koje ima vrlo važnu dodatnu dimenziju – kazao je na današnjem susretu s medijima hrvatski glumac Igor Galo, uoči večerašnjeg uručenja priznanja „Aleksandar Lifka“ na Letnjoj pozornici Palića.

Prisetio se i da je na Festivalu evropskog filma poslednji put bio 2003. godine kao član žirija:

– Meni su tada kao Hrvatu „namestili“ da pročitam dobitnike, jer su znali da za dva sata brišem kući – prokomentarisao je duhovito Galo povratak na Palić.

Zatečen je bio, kako je priznao glumac najpoznatiji po filmu „Valter brani Sarajevo“, kada su mu javili da je laureat regionalne nagrade, ustanovljene prošle godine na Paliću kada ju je dobila Milena Zupančič:

– Pomislio sam da nije neka greška… Upoznao sam sada Dušana Kovačevića, susreo se s Mirom Banjac, sada sam blizu „treće dobi“ i eto doživeo sam ovakvu čast! Zvao me je Rade Šerbedžija s Briona da me pita da li dolazim na Palić, i to mi je dalo nadu da nismo polomili sve veze i kontakte na ovim prostorima – naglasio je Igor Galo.

Foto: Damir Vujković

Osim Gala, na konferenciji za medije na Velikoj terasi Palićkog festivala govorili su i direktor festivala Radoslav Zelenović, programski direktor i selektor Miroslav Mogorović, izvršni producent Ilija Tatić, selektor Glavnog takmičarskog programa Nikolaj Nikitin, selektorka takmičarskog programa „Paralele i sudari“ Julija Sinkevič i selektor dokumentarnih programa Igor Toholj.

– Ovo je, po mnogima, bila najlepša ceremonija za 29 godina festivala, zahvaljujući Miri Banjac kojoj ne mogu dovoljno da se zahvalim. Ona posebno dirljiva scena s Duškom Kovačevićem na uručenju nagrade, nešto je što čini naš festival zaista posebnim. Zbog takvih momenata vredi dolaziti – ovim rečima osvrnuo se na sinoćno otvaranje 29. Palića Ilija Tatić, izvršni producent festivala.

Foto: Damir Vujković

O tom trenutku govorio je i Radoslav Zelenović, direktor festivala:

– Spontanost koju ovaj festival ima, poput trenutka kada Mira Banjac kaže Dušku Kovačeviću da dodeljuju nagradu njemu, a ne njoj, pokazuje da je ovo jedan relaksirajući festival, na kome ne važe norme kao na drugim manifestacijama. Na njemu se vide i neke novosti, ali nikada neće biti staromodan, već da će pratiti sve tokove ne samo kinematografije, nego i života koji se dešava oko njega.

Publika na Letnjoj pozornici, prema rečima Miroslava Mogorovića, programskog direktora festivala gleda filmove koje ni u Beogradu ne bi gledali u tom broju. Najavio je i veliki broj fantastičnih filmova u programima izvan glavne takmičarske selekcije, a prokomentarisao je i selekciju „Ukrajina u fokusu“:

– Znali smo još pre početka sukoba u Ukrajini da će ova kinematografija biti u fokusu. Ne zbog aktuelnosti izazvane neželjenim ratom, već zbog kvaliteta filmova i autora.

Nikolaj Nikitin Foto: Damir Vujković

Novi selektor Glavnog takmičarskog programa, Nikolaj Nikitin, ponovo je na Festivalu evropskog filma Palić, nakon prvog mandata u kome je više od 10 godina bio umetnički direktor, govoreći o svom izboru:

– Zaista smo se trudili da vas zabavimo, u najpozitivnijem značenju ove reči. Filmovi mogu da budu veoma zabavni. U redu je sedeti u bioskopu i smejati se. U redu je uživati u filmovima. Ovogodišnji program, naravno, odražava ono što se trenutno dešava u svetu, a mi smo zaista ponosni što možemo da predstavimo 10 vrhunskih ostvarenja. Mislim da je ovo najbolji program koji smo ikada imali!

Julija Sinkevič Foto: Damir Vujković

Nova selektorka takmičarskog programa „Paralele i sudari“ Julija Sinkevič istakla je kako program koji je selektovala čine mahom filmovi iz istočne Evrope, čiji umetnici zaista promišljaju sve što se dešava na njihovom teritorijama i traže odgovore u prošlosti, dodavši:

– Ovaj program podstiče kritičko razmišljanje!

Igor Toholj, selektor programa Eco Dox i Novi evropski dokumentarni film, naglasio je kako njegov izbor reflektuje kako aktuelni evropski trenutak na planu stanja naše životne sredine, tako i aktuelne preokupacije s kojima se stanovnici našeg kontinenta suočavaju, od radničkih prava, eksploatacije maloletne radne snage, preko refleksija na trenutni ratni sukob u Ukrajini iz jedne istorijske perspektive.

Bonus video: Otvaranje Festa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar