Radoslav Zelenović, Mira Banjac i Dušan Kovačević Foto: Damir Vujković

Ispunjena Letnja pozornica, Dušan Kovačević, Mira Banjac, komarci, zvanice, kokice, smeh, i govorancije obeležili su start 29. Festivala evropskog filma Palić, koji je večeras otvoren na Paliću i trajaće do 22. jula.

Svečanu ceremoniju podizanja zavese na 29. Festival evropskog filma Palić otvorio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić podsetivši publiku i zvanice da je pre tačno tri decenije prostor Letnje pozornice na Paliću postao svetilište filma i da danas ponovo umetnost prkosi svemu:

– Otvaramo ovu smotru filma uvereni da će lepota spasiti svet, kako je govorio besmrtni Dostojevski!

Iako su voditelji svečane ceremonije podsetili na bogatu biografiju akademika, dramskog pisca, književnika i reditelja Dušana Kovačevića, ovogodišnjeg dobitnika nagrade „Aleksandar Lifka“ za doprinos filmu, nije to bilo ništa naspram onoga što je usledilo. A to su bili inserti iz filmova koje je Kovačević ili režirao, poput „Profesionalca“, ili onih za koje je potpisao scenario, od „Ko to tamo peva“, preko „Maratonaca“, do „Balkanskog špijuna“.

Replike, poput „Soko zove Orla, prijem“; „Soko pao; Orao dolazi“, ili kako je „narod krezub, a niko nema za zubnog tehničara“, ili pak scene prebijanja među generacijama jedne porodice grobara u „Maratoncima“, izazvali su salve smeha i komentara u publici, kao da su svi ti filmovi snimljeni juče, a ne pre više decenija.

Radoslav Zelenović, Mira Banjac i Dušan Kovačević Foto: Damir Vujković

Kada su na scenu Letnje pozornice izašli počasna predsednica Saveta festivala Mira Banjac, direktor festivala Radoslav Zelenović i laureat nagrade za doprinos evropskom filmu „Aleksandar Lifka“ Dušan Kovačević, pozdravljeni su burnim aplauzom.

Zelenović se prisetio momenta kada su Kovačeviću saopštili da je laureat nagrade, prva reakcija je bila da je „u dobrom društvu“, a naročito je izdvojio prethodne dobitnice istovetne nagrade Miru Banjac i Milenu Dravić. Stoga je bilo prirodno da Banjac uruči nagradu Kovačeviću, a glumica je priznala kako je za nju samu ovo značajan trenutak:

Mira Banjac Foto: Damir Vujković

– Srele su dve značajne ličnosti. Lifka, simbol ovog festivala, i Dušan Kovačević, veliki pisac, književnik, scenarista, reditelj koji je potpisao naše kultne filmove. Duško je miran i tih čovek, da biste ga čuli morate mu se približiti, ako vam to dozvoli. Ponekad veliki duh i leksika budu glasni, i onda ga svi čujemo. Sem onih koji su se malo odlečili. Oh, lepa reč, ne znam otkud mi to – kazala je Mira propraćena smehom publikom, a onda poručila koliko ju je život počastio na zalasku da Dušanu Kovačeviću uruči nagradu, poželevši laureatu dobro zdravlje, jer samo tako se rađaju dobre stvari.

Dušan Kovačević Foto: Damir Vujković

Na to se nadovezao Kovačević rečima da mu je posle Mirinog govora najbolje da ne govori ništa.

– Šta god kažem pokvariću… Izuzetna mi je čast što mi Mira dodeljuje ovu nagradu, jer je najkompletnija ličnost u našoj glumi! Zadovoljstvo mi je što to mogu da kažem pred njom.

Na to mu je Banjac uzvratila:

– Pa Duško, ne primam ja nagradu, već ti!

Šaljivo je Kovačević to prokomentarisao:

– Neki put ne čujem… Drago mi je da vas vidim u ovolikom broju, a zahvalio bih se svima vama, i gospodinu Zelenoviću što je 1992. imao vere da je ovako nešto moguće napraviti. Festival može da počne!

Nikojal Nikitin i Miroslav Mogorović Foto: Damir Vujković

Nakon završetka ceremonije dodele nagrade, publici su se obratili Nikolaj Nikitin, selektor Takmičarskog programa i Miroslav Mogorović, programski direktor Palićkog festivala. Nikitin, koji se vratio na Palić, pohvalio se publici svojim elegantnim izgledom, sa sve crvenom leptir mašnom, što je zasluga Subotice, u kojoj je potrošio silan novac, s obzirom da mu je kofer u Cirihu bio izgubljen.

– Dajte gradonačelniče neki podsticaj za tekstilnu industriju u Subotici – našalio se Mogorović.

I najavili su Nikitin i Mogorović prvi film 29. Palića „Rabije Kurmaz protiv Džordža Buša“ Andreasa Dresena. Ili kako ga je Nikitin okarakterisao „Erin Brokovič na nemački način“, s „turskom Džulijom Roberts“.

Foto: Damir Vujković

Tokom narednih dana više od 130 filmova je u više selekcija pred publikom na Paliću i u Subotici.

Bonus video: Otvaranje Festa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar