Foto: Novi optimizam

Zrenjanin pod hitno mora nešto da uradi za sebe a ne da čeka da ga pamte samo po tome što nema ispravnu vodu, poručio je Branislav Grubački Guta na obeležavanju Međunarodnog dana ljudskih prava u tom gradu pre dve večeri.

Osim što je u Zrenjaninu u organizaciji Novog Optimizma i Građanskih inicijativa obeležen Međunarodni dan ljudskih prava, Optimizam je te večeri proslavio i 18 godina postojanja. Takođe, na svečanosti je i uručeno priznanje Heroji građanskog aktivizma beogradskoj inicijativi Pravo na vodu.

Predstavnicama Prava na vodu Ivi Marković i Žaklini Živković uručena je karikatura Dušana Petričića, koju je nacrtao posebno za priznanje Heroji građanskog aktivizma, a oslikava zabrinjavajuće stanje s pijaćom vodom u Zrenjaninu. Ta karikatura se može čitati i kao snažna metafora problema koji preti velikom broju gradova Srbije.

– Kada smo krenuli nije bilo puno protesta, niti govora o tome šta je to ekologija. Bila je to zadnja rupa na svirali političkih programa. Da bismo sada, nakon tri godine i nakon našeg rada, i pokušaja udruživanja i organizovanja oko ogromnih lokalnih problema, uspeli da vidimo desetine hiljada ljudi na ulici, uspeli da vidimo da se takmiče i javne ličnosti i političari ko će se više baviti ekologijom. Vidimo promenu u volji ljudi, rešenost da se nešto promeni, veru da je moguće i da mora nešto da se uradi jer je nama kap prelila čašu odavno, a najbolje vreme da zaštitimo vodne resurse je upravo sada – istakla je Iva Marković.

Foto: Novi optimizam

Advokat Rodoljub Šabić naglasio je kako su devojke i momci rođeni u ovom gradu 2004. postali punoletni a da punih 18 godina nisu mogli da popiju čašu čiste, zdrave vode iz česme u stanu ili kući u kojoj žive.

– Duga priča o vodi je priča o sterilnosti, nesposobnosti i netransparentnosti vlasti, klijentelizmu, donošenju odluka, čak i zakona, u skladu s interesima investitora i njihovih političkih saveznika i promotera, korupciji, urušavanju pravne države, izigravanju i karikiranju principa vladavine prava i neodgovornosti političara. I, iako specifična, ipak je samo jedna od mnogih koje govore o zabrinjavajućem stanju životne sredine u našoj zemlji – rekao je Šabić, a poruka osnivača Novog optimizma Branislava Grubačkog Gute bila je sledeća:

Foto: Novi optimizam

– Zrenjanin pod hitno mora nešto da uradi za sebe a ne da čeka da ga pamte samo po tome što nema ispravnu vodu, udružujte se, budite solidarni, okupljate se, borite se, ulazite u poltiku, radite sve što treba da sebe i svoj grad spasete.

Prisetio se, s Petrom Janjatovićem i Zdravkom Kolarom, i početaka Novog optimizma i prvog koncerta Darka Rundeka nakon nesretnih i ratnih devedesetih. Koncert je održan 2000. godine, u sada ugašenom klubu Zeleno Zvono. Takođe i kako je počela da se razvija dugogodišnja organska veza sa Rundekom.

Foto: Novi optimizam

Učestvovao je muzičar u kampanji Novog Optimizma i Građanskih inicijativa koja ima za cilj isticanje dobrih primera borbe za očuvanje isticanju dobrih primera borbe za očuvanje zdrave životne sredine.

Zašto je važno da se građani stalno bore za slobode govorili su i Ksenija Nikić iz Građanskih inicijativa, profesorka Senka Jankov, članica Skupštine Novog Optimizma, muzičar Nenad Jelenković, značajan i po inicijativi „Kapiraj Kopiraj“ pokrenutoj još 2005, a poseban osvrt imao je i zagrebački novinar Hrvoje Zovko, predsednik Hrvatskog novinarskog društva:

– Borite se za pravu stvar i pošto smo smo se okupili na dan ljudskih prava, moram da kažem da to nije nešto zadato već se za ljudska prava moramo stalno boriti, posebno kada imamo globalizaciju u kojoj se manjinskim grupama želi oduzeti sve – kazao je Zovko.

A da je odzvonilo, odnosno da zvoni na uzbunu u celoj zemlji po pitanju gorućih tema kakve su ispravna voda, vazduh, zemljište, ispravan život i politika poručili su svojim dinamičnim nastupom Đuričićevi bubnjari – „Balkanska lavina“.

Foto: Novi optimizam

Ispred Gradske kuće u Zrenjaninu, poslata je poruka „Željni vode, žedni pravde“.

Bonus video: Branislav Grubački Guta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar