Veselin Simonović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Veselinu Simonoviću, osnivaču i prvom glavnom i odgovornom uredniku portala Nova.rs i pokretaču dnevne novine Nova, posthumno će biti odato priznanje na skupu u Dorćol Platzu 8. decembra.

Samo dva dana pre nego što će se širom sveta obeležiti Međunarodni dan ljudskih prava, Građanske inicijative i Pokret Novi optimizam organizuju 8. decembra u beogradskom Dorćol Platzu u 19 časova skup s ciljem da se ukaže na stanje ljudskih prava i sloboda u Srbiji danas, ali i da se stane uz one koji se za te slobode i prava svakodnevno bore.

Toga dana obeležava se i 18 godina postojanja Pokreta Novi optimizam, zbog čega će u duhu boraca za slobodu tradicionalno priznanje „Povelja Dušan Mitrović“ za Dobar primer Novog Optimizma biti uručena udruženju građana KudeS iz Ivanjice, organizatorima Nušićijade, koja je od 2018. godine „prognana a slobodna“.

Nušićijada prati jako važnu temu – smenu ljudi i progon smeha, uz pitanje – Šta ako ste vi sledeći?“, saopštile su Građanske inicijative.

Takođe, Građanske inicijative, nastavljajući tradiciju od prošle godine kada su priznanja uručena aktivistkinjama i aktivistima koji se bore za naša prava iz različitih oblasti, dodeliće priznanja i borcima za očuvanje „tri slobode“ – slobode okupljanja, udruživanja i izražavanja.

Upravo udruženje građana KudeS iz Ivanjice posthumno će te večeri u Dorćol Platzu odati priznanje i Veselinu Simonoviću, osnivaču i prvom glavnom i odgovornom uredniku portala Nova.rs i pokretaču dnevne novine Nova, koji je preminuo 8. maja. Naime, Simonovićev portret biće jedan od 12 veličanstvenih kojim KudeS izložbom odaje počast značajnijm ličnostima iz različitih polja delovanja. Osim Simonovića, od velikana koji su nas napustili biće tu izloženi i portreti Dragoljuba Đuričića i Milana Gutovića.  

Simonović je, podsetimo, posthumno dobio i zahvalnicu Pokreta Novi optimizam u septembru.

Kraj svečanosti u Dorćol Platzu 8. decembra proteći će u znaku svirke benda Vampiri, koji trenutno promoviše novi album.

Bonus video: Veselin Simonović, in memoriam

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar