Nastasija Kinski Foto:Ampilhac Mireille/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Jugoslovenska kinoteka će dodeliti Zlatni pečat, svoje najviše priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, slavnoj nemačkoj glumici Nastasji Kinski, koja je igrala u više od 60 filmova u Evropi i SAD.

Nagrada će biti uručena 4. marta u 18 časova u sali „Makavejev“, uoči projekcije digitalno restaurisanog filma „Tesa“ (1979) Romana Polanskog, u kojem je Nastasja Kinski ostvarila naslovnu ulogu. Ta romantična drama se prikazuje u okviru programa Fest klasik.

Ćerka takođe slavnog glumca Klausa Kinskog, rođena 1961. u Berlinu, Nastasja Kinski je karijeru započela kao model, školovala se u inostranstvu, a glumu je, na predlog Polanskog, studirala u Aktors studiju Lija Strasberga.

Prvu značajniju ulogu imala je u filmu „Pogrešan pokret“ (1976) Vima Vendersa. Pažnju internacionalne publike privukla je u drami „Stay as You Are“ (1978) Alberta Latuade, gde joj je partner bio Marčelo Mastrojani. Prvu glavnu ulogu odigrala je upravo u „Tesi“ Polanskog. Za taj lik osvojila je Zlatni globus u kategoriji „Nova zvezda godine“.

Usledili su „Ljudi mačke“ (1982) Pola Šredera, nove saradnje sa Vendersom – u čuvenom filmu „Pariz, Teksas“ (1984), koji je dobio Zlatnu palmu u Kanu, kao i u „Tako daleko, tako blizu“ (1993)…

Najnoviji film Nastasje Kinski je Dark Satellites (2022) Tomasa Štubera.

Bonus video: Jovana Stojiljković o 51. Festu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare