Foto: Promo/Teatar na Brdu

Sa velikom radošću vas obaveštavamo da Teatar na Brdu ostaje u prostoru KC Čukarica, saopštili su osnivači ovog pozorišta glumci Andrija Milošević i Viktor Savić.

Tabloidna sapunica oko zatvaranja pozorišta, kako su „slučaj Teatra na Brdu“, nazvali osnivači, glumci Andrija Milošević i Viktor Savić, konačno je razrešena.

Posle bure koja se podigla tokom protekla dva meseca zbog zatvaranja Teatra na Brdu od prvih dana 2023. godine predsednik opštine Čukarica izjavio je krajem januara da to pozorište, ipak, ostaje na svom prepoznatljivom mestu – na Banovom brdu.

– Spremamo novi ugovor za nastavak saradnje sa Teatrom na Brdu. Ključnu ulogu u donošenju odluke o produžetku ugovora sa ljudima iz Teatra na Brdu odigrao je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić – rekao je tada Srđan Kolarić.

Glumac Viktor Savić nije, međutim, tada želeo da komentariše obrt u situaciji oko ovog pozorišta dok se ne potpiše novi ugovor sa Kulturnim centrom Čukarica. I to se, očigledno desilo, s obzirom da su dvojica glumaca na zvaničnom Instagram nalogu Teatra na Brdu obavestili „s radošću“ javnost da „Teatar na Brdu ostaje u prostoru KC Čukarica“, dodavši:

– Hvala vam na upornosti i podršci i što ste bili uz nas u ovom izazovnom periodu – naveli su u saopštenju postavljenom na Instagram. Takođe, obavestili su sve da će „narednih dana objaviti repertoar za mart“ uz poruku:

– Jedva čekamo da se ponovo vidimo u Teatru na Brdu.

Podsetimo, samo dan uoči Nove godine Andrija Milošević koji je zajedno sa Savićem osnovao Teatar na Brdu 2018, saopštio je da će ovo pozorište na Banovom brdu morati da napusti prostorije Kulturnog centra Čukarica.

U obrazloženju gašenja Teatra na Brdu, bar na toj lokaciji, iz KC Čukarica podsetili su da je 2018. godine zaključen ugovor o organizovanju scenskog stvaralaštva i interpretacije s produkcijskom kućom „Klan production“, koju predstavlja Andrija Milošević, s rokom važenja do decembra 2022.

„Uzimajući u obzir da je ugovor istekao Kulturni centar Čukarica sagledao je mogućnost daljeg razvoja KC od 2023. godine i donet je plan za formiranje amaterskog pozorišta, hora, i kulturno-umetničkog društva“, navedeno je tada u saopštenju, uz objašnjenje da se sve radi s ciljem usavršavanja i umetničkog razvoja mladih talenata.

I posle poslednje odigrane predstave na Teatru na Brdu osnivači ovog pozorišta ponovo su se obratili javnosti precizirajući da su kucali na različite adrese povodom gašenja pozorišta, odluke zbog koje su ostali zatečeni:

Teatar na Brdu Foto:Antonio Ahel/ATAImages

– Obraćali smo se do sada svima koje znamo i uradili smo sve što smo umeli da zaštitimo nesvakidašnji uzlet najmlađeg pozorišta u Srbiji. Ali niko nam nije rekao razloge za ovu situaciju, niti mogao da pomogne.

No, na kraju se u sve, ako se pozovemo na reči predsednika opštine Čukarica Srđana Kolarića, umešao lično predsednik Srbije Aleksandar Vučić i „na radost publike Teatar na Brdu nastavlja da radi“.

Bonus video: Andrija Milošević

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare