Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, TANJUG/ JADRANKA ILIC, Ivan Dinić/Nova, Promo/Teatar na Brdu

Posle bure koja se podigla proteklih mesec dana zbog zatvaranja Teatra na Brdu, kojeg su pokrenuli glumci Andrija Milošević i Viktor Savić, predsednik opštine Čukarica izjavio je da pozorište, ipak, ostaje na svom prepoznatljivom mestu, na Banovom brdu.

Teatar na Brdu, koji je s ulaskom u 2023, godinu prestao da postoji, ipak će nastaviti sa radom, kazao je predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić, i to „na radost publike i ansambla tog pozorišta“.

– Spremamo novi ugovor za nastavak saradnje sa Teatrom na Brdu. Ključnu ulogu u donošenju odluke o produžetku ugovora sa ljudima iz Teatra na Brdu odigrao je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić – rekao je za Tanjug Kolarić.

Glumac Viktor Savić nije, međutim, želeo da komentariše obrt u situaciji oko ovog pozorišta dok se ne potpiše novi ugovor sa Kulturnim centrom Čukarica.

Prethodno su i Savić i Milošević poručili da ne žele tabloidnu sapunicu od priče o zatvaranju pozorišta, no sapunica postaje… Jer, reagovao je, kako to kaže predsednik Opštine Čukarica, Vučić i, ispostavilo se, lično preobratio odluku nadležne opštine i kulturne institucije?

Podsetimo, samo dan uoči Nove godine Andrija Milošević koji je zajedno sa Savićem osnovao Teatar na Brdu 2018, saopštio je da će ovo pozorište na Banovom brdu morati da napusti prostorije Kulturnog centra Čukarica. I ovo saopštenje Miloševića izazvalo je ogromnu halabuku u javnosti, a onda je „proterivanje“ Teatra na Brdu pokušao da objasni i Savić:

„U Opštini Čukarica smatraju da imaju značajniji plan za razvoj kulture na toj opštini“, naveo je Savić.

Viktor Savić Foto: Ivan Dinić/Nova S

U obrazloženju gašenja Teatra na Brdu, bar na toj lokaciji, iz KC Čukarica podsetili su da je 2018. godine zaključen ugovor o organizovanju scenskog stvaralaštva i interpretacije s produkcijskom kućom „Klan production“, koju predstavlja Andrija Milošević, s rokom važenja do decembra 2022.

„Uzimajući u obzir da je ugovor istekao Kulturni centar Čukarica sagledao je mogućnost daljeg razvoja KC od 2023. godine i donet je plan za formiranje amaterskog pozorišta, hora, i kulturno-umetničkog društva“, navedeno je tada u saopštenju, uz obrazloženje da se sve radi s ciljem usavršavanja i umetničkog razvoja mladih talenata.

Andrija Milošević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

I posle poslednje odigrane predstave na Teatru na Brdu osnivači ovog pozorišta ponovo su se obratili javnosti precizirajući da su kucali na različite adrese povodom gašenja pozorišta, odluke zbog koje su ostali zatečeni:

– Obraćali smo se do sada svima koje znamo i uradili smo sve što smo umeli da zaštitimo nesvakidašnji uzlet najmlađeg pozorišta u Srbiji. Ali niko nam nije rekao razloge za ovu situaciju, niti mogao da pomogne. Do iznenadnog odbijanja produžetka ugovora došlo je iako smo na ime Ugovora uvek i na vreme isplaćivali, do sada ukupno 8.998.960,82 dinara… Stiglo je i odbijanje opštine da produži Ugovor pozorištu koje je postalo brend našeg dela grada i ponosno okupljalište desetinama hiljada ljudi koji su sa radošću kod nas dolazili. Na poziv opštine došli smo da stvorimo novi teatar i time podignemo celokupnu kulturnu scenu Čukarice na jedan viši nivo. I do decembra naša saradnja je bila korektna – naveli su polovinom meseca, dodavši i kako su renovirali garderobu svojim sredstvima, postavili nadzorne kamere kojih nije bilo…. Ali, i da su na toj sceni proteklih godina igrali Petar Božović, Zoran Cvijanović, Nataša Ninković, Sloboda Mićalović, Nikola Đuričko, Mirjana Karanović, Branko Đurić Đura, Svetlana Bojković, Jelena Đokić, Dušanka Glid, Radovan Vujović…

Bonus video: Andrija Milošević

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare