Mladen Kovačević Foto:promo/Filmski centar Srbije

Nagrada “Srce Sarajeva“ za najbolji film na sinoć završenom 26. Sarajevo film festivalu pripala je ostvarenju „Egzil“ reditelja Visara Morine. Nagrade su u završnici festivala dodeljene i u drugim kategorijama, a među nagrađenima je i dokumentarni film "Merry Christmas, Yiwu" reditelja Mladena Kovačevića, nastalog u koprodukciji Srbije i još pet zemalja.

„Srce Sarajeva“ za najbolji film pripalo je „Egzilu“, ostvarenju reditelja Visara Morine sa Kosova, nagradu za najboljeg reditelja osvojio je Ru Hasanov za „Unutrašnje ostrvo“, za najbolju glumicu proglašena je hrvatska umetnica Marija Škaričić za ulogu u filmu „Mare“, a najbolji glumac je Grk Vangelis Mour iz filma „Kopač“.

O zvaničnim festivalskim nagradama iz glavnog takmičarskog programa odlučivao je žiri u kojem su francuski reditelj i scenarista Mišel Hazanavisijus (predsednik), umetnički direktor Berlinala Karlo Šatrijan, srpski reditelj Srdan Golubović, hrvatska glumica Jadranka Đokić i čelnica meksičkog Morelija film festivala Andrea Stavenhagen.

Nagrada „Srce Sarajeva“ za najbolji dokumentarni film pripala je srpskom reditelju Mladenu Kovačeviću, za „Marry Christmas, Yiwu“, ambiciozni projekat snimljen u Kini, nastao u koprodukciji Srbije sa Švedskom, Nemačkom, Francuskom, Belgijom i Katarom. O najboljim dokumentarnim filmovima odlučivao je žiri u kojem su bili bosanskohercegovačka producentkinja Lejla Dedić, hrvatski reditelj Goran Dević i kritičar Tu Sten Miler.

Specijalna nagrada žirija pripala je rumunskom ostvarenju „Holly Father“, reditelja Andreja Daskaleskua.

Sarajevo film festival
Na Sarajevo film festivalu prikazano je 187 ostvarenja, među kojima 49 u takmičarskom programu Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

„Srcem Sarajeva“ za najbolji kratki film nagrađen je „Antiotpad“ hrvatskog reditelja Tina Žanića, a nagrada za najbolje studentsko ostvarenje pripala je „Velikoj istanbulskoj depresiji“, nastaloj u tursko-japanskoj koprodukciji.

Počasna „Srca Sarajeva“ za doprinos filmu pripala su francuskom reditelju Mišelu Franku i danskom glumcu Madsu Mikelsenu.

Na 26. Sarajevo film festivalu, održanom onlajn zbog pandemije koronavirusa, od 14. avgusta prikazano je 187 filmova, od čega 49 ostvarenja u trci za „Srce Sarajeva“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar