Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Sarajevo film festival biće održan od 14. do 21. augusta u novom, prilagođenom formatu, u skladu sa svim aktualnim epidemiološkim merama, te tako prvi put nakon 15 godina neće biti projekcija u Narodnom pozorištu, niti će na crvenom tepihu biti službenog protokola, saopštili su organizatori.

„Planirano je da filmske projekcije budu organizovane na lokacijama gde je moguće kontrolisati i kontinuirano sprovoditi sve epidemiološke mere. Publici će na raspolaganju biti posebni ulazi i sektori za grupe od maksimalno 100 posetilaca u otvorenim ili do 50 u zatvorenim prostorima. Obavezna će biti propisana distanca između gledalaca, redovno će se dezinfikovati prostor i rigorozno će biti sprovođena obaveza nošenja maski u zatvorenim prostorima, uz preporuku da se isto čini i na otvorenom“, navedeno je u saopštenju.

U skladu sa epidemiološkom situacijom ovogodišnje festivalske lokacije su uglavnom bioskopi na otvorenom: Ljetno kino, Summer Screen, Ljetno kino „Safet Zajko“, te novo Ljetno kino Stari grad.

Foto:Facebook/SARAJEVO FILM FESTIVAL

Projekcije u zatvorenom su planirane u Bosanskom kulturnom centru, bioskopu „Meeting Point“, MMC Ilidža, Dječija kuća Novo Sarajevo. KJP Centar Skenderija je alternativa u slučaju kiše za projekcije iz Ljetnog kina Raiffeisen i Ljetnog kina Stari grad.

Deo programa 26. Sarajevo film festivala će biti prikazan u Mostaru, u bioskopu novoizgrađenog Tržnog centra „Plaza“.

Na crvenom tepihu neće biti službenog protokola, već će to biti mesto za intervjue sa autorima i gostima festivala i promociju svih epidemioloških mera.

Da bi se izbegle uobičajene gužve, organizatori preporučuju gledaocima onalajn kupovinu ulaznica.

Filmski programi Sarajevo film festivala, predavanja i razgovori koji ga prate prvi put će biti dostupni gledaocima iz cele Bosne i Hercegovine putem onlajn platformi.

Programi „CineLink dani filmske industrije“, koji obično privuče oko 1.500 profesionalaca iz sveta filma i „Talents Sarajevo“, festivalska platforma za obuku mladih filmskih profesionalaca iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza, biće održani u onlajn formatu.

U skladu sa situacijom, prijema i zabava u organizaciji SFF i festivalskih gostiju ove godine neće biti.

„Uz dugogodišnju podršku publike, partnera i brojnih pojedinaca i organizacija uključenih u aktivnosti, Sarajevo film festival danas je veliki kulturni i društveni događaj sa ogromnim uticajem na ekonomiju grada i čitave BiH. Naša dužnost kao odgovornih profesionalaca je bila da ovogodišnje izdanje festivala prilagodimo situaciji koju je nametnula globalna kovid-19 pandemija. Želimo još jednom zajedno pokazati važnost kulture i umetnosti, i grad Sarajevo i BiH pokazati u pravom svetlu. Verujemo da zajedno, mi kao organizatori, građani Sarajeva, institucije vlasti, brojni partneri, ugostiteljski objekti i hoteli, te gosti koji će uprkos brojnim iskušenjima biti sa nama, možemo uspeti. Organizirajući festival u skladu sa savetima zdravstvenih stručnjaka i ponašajući se odgovorno i u okviru jasno definiranih smernica, možemo pokazati kako se društvena kohezija gradi i kada smo dužni održavati fizičku distancu“, izjavio je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo film festivala.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar