Toaletni sto kraljice Natalije Obrenović/Foto: Viktor Lazić/muzej Adligat

Povodom dvesta godina od dolaska porodice Leko u Beograd, naslednica ove stare i znamenite beogradske porodice cincarskog porekla, Danica Leko, poklonila je Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“ nameštaj kraljice Natalije Obrenović. Nameštaj će biti deo Legata porodice Leko koji se nalazi u Adligatu.

– Taj nameštaj pripadao je mojoj dalekoj rođaci, Nataliji – Naci Stevanović, dugogodišnjoj dvorskoj dami kraljice Natalije. Kada je pošla u penziju, kraljica joj je, kao izraz zahvalnosti za vernu službu, poklonila svoj garderobni orman i pisaći sto. Bilo je to početkom XX veka. Oba ova komada nameštaja izrađena su u istom stilu i to u Beču. Naca je godinama orman i sto držala u svojoj kući. Ona i njen muž Nikola imali su sina Dušana Stevanovića, strica moga oca. Kako Dušan nije imao dece, imovinu je ostavio sinovcu, mom ocu. Tako su i orman i toaletni sto došli u tatino, a zatim u moje vlasništvo i godinama su bili u mom stanu – kaže Danica Leko.

Ormar i toaletni sto kraljice Natalije u Adligatu/Foto: Viktor Lazić/muzej Adligat

U Udruženju Adlgiat ističu da polako formiraju kutak posvećen Obrenovićima, svojevrsnu rekonstrukciju kraljičinih prostorija sa starog dvora. Pre nekoliko godina ovom udruženju poklonjen je kraljičin garderobni orman, a sada je toj celini pridodat njen toaletni sto sa dve stolice. Pored ovih predmeta, u kutku Obrenovića može se videti prvi poznati rukopis kneza Mihaila Obrenovića koji je ispisao u svojoj petog godini, ujedno dokaz da je ovaj srpski vladar već tako mlad umeo da piše i čita, što je u to doba predstavljalo pravo retkost u svetu. Tu su i štap kralja Milana Obrenovića (legat porodice Bešević), meniji sa dvora kralja Aleksandra i kraljice Drage, pisma kraljice Natalije…, kažu u Adligatu.

Kraljica Natalija Obrenović/Foto: Ken Welsh / Zuma Press / Profimedia

Danica Leko ističe da je ponosna i zadovoljna što će sada srpska javnost, đaci, studenti, istraživači, posle više od jednog veka imati prilike da vide ovaj nameštaj kao celinu „i to u Adligatu, instituciji koja je zaslužila najveće poštovanje i poverenje.“

– Porodica Leko spada među najznačajnije stare beogradske porodice – kaže Viktor Lazić, predsednik Udruženja Adligat i dodaje:

– Oni su Beogradu i Srbiji podarili deset doktora nauka, mnogo profesora, naučnika, uglednih i važnih ljudi koji su ugrađeni u temelje našeg društva. Recimo Marko T. Leko je bio rektor Velike škole i predsednik Crvenog krsta, Jovan Leko je bio ađutant kralja Aleksandra Obrenovića, a ovoj porodici u širem smislu pripadaju i slavni Vladan Đorđević i Aleksandar Deroko, i mi smo ponosni što se ponešto i iz njihovih arhiva nalazi u legatu koji čuvamo.

Pročitajte još

Danica Leko kaže da postoji mnogo razloga zašto se sada odlučila da pokloni i toaletni sto i stolice koje je do sada držala u svom stanu, kada je pre šest godina porodica Leko formirala porodični legat i kada je poklonila Natalijin garderobni orman. Jedan od razloga je veliki prodični jubilej

– Dvesta godina je od kako moja porodica daje doprinos Srbiji i smatra se delom ovog naroda i ovog društva, činilo mi se da je pravi trenutak za ovakav dar. Zatim, u ovom teškom vremenu želela sam da iskažem posebnu podršku Udruženju Adligat i svemu što ova institucija, sa svojim Muzejom knjige i putovanja i Muzejom srpske književnosti, radi. Prošle godine preminula je moja majka, doktor ekonomije, Vera Leko, koja je bila izuzetno vezana za Adligat i želela sam da ovim poklonom, kojem bi se i ona radovala, očuvam sećanje i na nju – rekla je Danica Leko.

Situacija sa koronavirusom poremetila je naše planove, ali se nadamo da će još biti prilike da se do kraja godine organizuje barem neki događaj koji će obeležiti ovu značajnu godišnjicu, dodao je Viktor Lazić.

Kraljica Natalija Obrenović (1859-1941) bila je supruga kralja Milana Obrenovića i srpska kraljica od 1882. do 1888. kada su se ona i kralj zvanično rastali.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram