Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Uprkos nevremenu, vejavici i vetru okončanje 50. izdanja najznačajnije filmske smotre u nas, Festa okupilo je u Kombank dvorani veliki broj publike i ličnosti iz kulturnog života.

Svečanu ceremoniju zatvaranja, čiji je domaćin bila Katarina Radivojević, uveličali su svojim prisustvom glumac Miloš Biković, ujedno i predsednik žirija Glavnog takmičarskog programa 50. Festa, njegove kolege koje su odlučivale o najboljim filmovima – glumci Tamara Dragičević i Toni Gojanović, kao i Biljana Srbljanović, Dušan Milić, Stefan Arsenijević…

Katarina Radivojević Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Žiri je na crvenom tepihu priznao da je posao bio „težak i izazovan zbog brojnih kvalitetnih ostvarenja koja su ove godine bila u selekciji“, ali da je žiriranje uvek takvo kao kada birate između dva „zla“.

Miloš Biković i Tamara Dragičević Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Katarina Radivojević je na početku podsetila da se Fest odvijao u komplikovanim okolnostima – pandemiji koja je pri kraju, ali uz rat koji je u toku u Ukrajini, međutim da su filmovima želeli da pošalju poruke optimizma i mira.

Tokom 50. Festa prikazano je 92 ostvarenja u više selekcija, koja je pored publike pomno gledao i žiri, i večeras obnarodovao svoj sud o najboljim.

Miloš Biković, Tamara Dragičević i Toni Gojanović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Nagrada „Fedeora“ za najbolji evropsko-mediteranski film pripala je filmu „Optužba“ Ivana Atala, kojim, kako je obrazložio žiri, „pokreće goruća pitanja o seksualnom zlostavljanju i iznosi ih na način da suočava sve sukobljene strane“, dok priznanje „Milutin Čolić“ za najboljeg reditelja srpskog filma, nazvano po osnivaču Festa, kako je saopštila Dubravka Lakić, filmska kritičarka i članica žirija, zasluženo i jednoglasno ide u ruke Stefanu Arsenijeviću za film „Strahinja Banović„. Arsenijević se, primajući nagradu, zahvalio i istakao da je „posebno emotivno kada dobijete nagradu u svom gradu, zemlji“.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– A naročito je emotivno kada dobijete nagradu koja nosi ime osnivača Festa i to na jubilarnom izdanju festivala – poručio je Arsenijevi, čiji je film prethodno ovenčan najvećim priznanjima na festivalu u Karlovim Varima gde je premijerno i prikazan.

Stefan Arsenijević Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Nagrada „Nebojša Đukelić“ za najbolji film iz regiona, kako su naveli članovi žirija koje je predvodila Biljana Srbljanović, pripala je filmu „Mrak“ Dušana Milića kao „besprekornoj studiji žanra, zasnovana na iskonskom ljudskom strahu od nepoznatog“. Milić je primajući priznanje naglasio koliko mu je drago što je žiri prepoznao njegovo ostvarenje, dodavši da je sam Đukelić, kao vrsni filmski poznavalac, mnogo uticao na to da reditelj i sam zavoli film.

Posebno, specijalno priznanje u okviru selekcije „Fest fokus“ dodeljena je filmu „Heroji“ Gorana Nikolića, jer „odiše hrabrom vizijom“.

– Drago mi je što je autentičnost i beskompromisnost nisu i dalje zaboravljeni u ovoj zemlji. Ali, najveći uspeh ovog filma biće ako samo jedna osoba nakon gledanja „Heroja“ poželi da se bavi filmom – rekao je Nikolić na svečanosti.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

A glavna nagrada u ovoj kategoriji otišla je ostvarenju „Svet posle nas“, jer na „duhovit i iskren način uspeva da uhvati duh generacije“.

– Žao mi je što nisam sa vama, ali počastvovan sam što sam dobio nagradu za ovaj lični film – rekao je u video poruci reditelj Louda Ben Salah-Cazanas.

Tradicionalno su dodeljene nagrade „Beogradski pobednik“ i to u kategorijama – najbolji film, režija, scenario, najbolja ženska i muška uloga.

Miloš Biković, predsednik žirija Glavnog takmičarskog programa, u kome su još bili i Tamara Dragičević, Đerđi Raduli, Agriris Papadimitropulos i Toni Gojanović, istakao je da je veliko zadovoljstvo raditi kada imate mnogo više dobrih filmova koji su zaslužili nagrade nego samih nagrada.

Jugoslav Pantelić, Iva Malić, Miloš Biković i Tamara Dragičević Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– Živimo u opasnim vremenima, kada se i mačke zabranjuju, ali mislim da je Fest bar nekoliko dana uspeo da pruži svima oazu slobode – naglasio je Biković.

Posebno priznanje žirija pripalo je filmu „Kućni pritvor“, a u obrazloženju su naveli da je u pitanju film o „izolovanom, izopštenom pojedincu koji teži svojim idejama i spreman je da za to plati cenu u nepravednom svetu“.

– Zbog objektivnih okolnosti nisam u Beogradu. Bio je veliki napor snimiti ovaj film – rekao je, između ostalog, ruski sineasta Aleksej German Mlađi.

Lauretakinja nagrade za najbolji debi je Sonja Tarokić za film „Zbornica“, a hrvatska rediteljka se u video poruci zahvalila svima, priznavši da je veoma iznenađena i da je čitavoj ekipi filma tokom boravka u Beogradu bilo predivno.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– Drago mi je da je film dobro rezonirao sa vašom publikm – istakla je Tarokićeva.

Najbolju mušku ulogu, prema mišljenju žirija, ostvario je Kejleb Landri Džouns u filmu „Nitram“ Džastina Kurcela, a žensku Suzan Žuane za rolu u ostvarenju „Optužba“.

Priznanje za najbolji scenario otišlo je takođe za film „Optužba“, a nagrada za najbolju režiju pripala je Dini Dumi za ostvarenje „Sestre“. Rediteljka je primivši nagradu uz ogroman aplauz kazala kako je ovaj film nastao baš zahvaljujući Festu, jer je bio pre četiri godine bila deo programa „Fest Forward“.

Dina Duma Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Za najbolji film 50. Festa proglašen je „Nitram“ Džastina Kurcela, jer se, kako je obrazložio žiri, bavi suštinskim važnim izazovima, a to su nedostatak komunikacije i razorni nedostatak ljubavi. Kurcel je u „Nitramu“ stvorio jedinstveni svet sa izuzetnim likovima uz autentični vizuelni jezik.

– Tako sam dirnut i tako mi je žao što nisam mogao da dođem u Beograd, ali ovde u Australiji snimam novi film. Ponosan sam na ovaj film, a još ponosniji što je dobio nagradu na tako prestižnom festivalu – poručio je Kurcel publici u video poruci.

Počasni dobitnik „Beogradskog pobednika“, kome je večeras uručena nagrada, jeste američki producent, scenarista i reditelj Din Devlin, koji uskoro u Srbiji počinje snimanje nove naučnofantastične serije. Publika se podsetila ovom prilikom u video insertu njegovog bogatog opusa – a ovaj Njujorčanin proslavio se saradnjom sa Rolandom Emerihom, sa kojim je napisao i producirao hitove „Univerzalni vojnik, „Dan nezavisnosti“, „Godzila“, a rediteljski debi Devlina bilo je ostvarenje „Geostorm“ iz 2017. godine sa Džerardom Batlerom u glavnoj ulozi.

– Kada su me obavestili o nagradi bio sam počastvovan, ali i iznenađen. Filmovi koje sam radio nisam pravio za kritiku i nagrade, već da zabavim publiku bar na sat, dva. Nagrade su dolazile od običnih ljudi. Kad sam ovde radio film pre koju godinu, prišla mi je žena i upitala me da li sam ja Din Devlin. Možete li zamisiti koliko sam bio šokiran – da je neko mene u Beogradu prepoznao – rekao je uzbuđeni Devlin.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl poručili su da je ovaj, 50.  Fest bio mera njihovih mogućnosti u ovim okolnostima. Pantelić se zahvalio stvaraocima i publici, „uz nadu da će 51. Fest biti održan bez boleština i rata.“

Ivan Karl i Jugoslav Pantelić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Jubilarni Fest svečano je zatvoren koncertom filmske muzike Simfonijskog orkestra RTS-a pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, koji je izvodio muziku iz čuvenih filmskih hitova kao što su „Ratovi zvezda“, „Indijana Džons“, „Supermen“, „Hari Poter“ … Sve ove kompozicije potpisao je jedan od najvećih kompozitora filmske muzike našeg doba – Džon Vilijams, koji je 8. februara proslavio 90. rođendan.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Festival je, podsetimo, otvoren 26. februara dodelom nagrada „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, koje su otišle u ruke Predraga Mikija Manojlovića i Emira Kusturice i srpskom premijerom filma „Strahinja Banović„.

Bojan Suđić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Tokom desetak dana Festa održano je 380 projekcija filmova, od čega devet premijera domaćih ostvarenja, na festival je došlo 116 gostiju, a do juče je prodato 52.000 ulaznica – ovo je suma sumarum ovogodišnjeg, 50. izdanja najvažnije filmske smotre u nas, saopštili su organizatori uoči zatvaranja manifestacije.

Bonus video: Otvaranje Festa