Film Heroji, FEST
Mladen Sovilj Foto: Dušan Milenković/FEST/Promo

Domaći film "Heroji", reditelja Gorana Nikolića, premijerno je prikazan sinoć na Festu u rasprodatoj sali Doma omladine, što je ujedno bila i svetska premijera ovog filma.

Uloge tumače Mladen Sovilj, Todor Jovanović, Žarko Laušević (narator). Radnja filma odvija se nakon Kosovskog boja 1389 – ratnik se vraća kući, predstavljajući sve „male heroje“, neopevane u pesmama. Sreće skoro pa divljeg dečaka, samog u surovom svetu. Ova dva potpuno različita ljudska bića uspostavljaju odnos na putovanju porobljenom zemljom.
Zanimljivo je da film nema klasične dijaloge, a jedini tekst u „Herojima“ izgovara narator Žarko Laušević.

Film Heroji
Foto: HEROJI – promo

– Film je ispričan filmskim jezikom – slikom i zvukom i nema klasične dijaloge – naglašava reditelj Nikolić i dodaje da je želeo da istorijski film iz doba kosovskog boja približi sadašnjem gledaocu. Kako ističe, uspeo je da nađe način da jednu priču bez dijaloga ispriča tako da ne bude ni autistična ni hermetična, i našao se između nečega što je komercijalni srpski film i „art haus“ koji ne juri publiku već je namenjen isključivo festivalima i u fokusu ima kredibilitet. Goran Nikolić je upisao master studije na FDU da bi snimio „Heroje“.

Film Heroji, FEST
Film Heroji Foto: Dušan Milenković/FEST/Promo

– Razmišljao sam šta je to u svim onim ljudima koji su se jednako dali u toj bici kao oni opevani, a za koje nikada nećemo znati ko su, i pokušao da ih sumiram kroz jednog čoveka. Nastojim da navedem i gledaoca da se identifikuje sa nekim ko je običan čovek i ko nema oreol onoga koji je ubio turskog cara u invazivnom pohodu na moju zemlju – rekao je Nikolić.

Premijeri su prisustvovali brojni glumci i filmski radnici, a naredne projekcije filma „Heroji“ zakazane su za danas u 15 časova (Dom omladine) i 1. marta u 13.30 sati (Kombank dvorana).

Bonus video: Arsenijević: FEST je divan filmski svet

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar