Foto: NSEPK M. Pudić, V. Veličković

Mladi umetnici iz 20 evropskih zemalja sinoć su počeli preoblikovanje autentičnog prostora industrijskog nasleđa Novog Sada u centar savremenog stvaralaštva. Ponevši "Zastave budućnosti", 200 mladih umetnika je mnogobrojim izložbama, koncertima, predstavama, radionicama, aktivacijima i performansima zapuštena fabrička postrojenja pretvorilo u nezaobilaznu destinaciju ovogodišnje Evropske prestonice kulture.

Posle svečanog otvaranja, već prve večeri posetioci Distrikta mogli su pogledati četiri nesvakidašnje izložbe koje su se, svaka na svoj način, bavile temom mladih. Omladinski bendovi iz Litvanije, Luksemburga, Estonije, Slovenije, Mađarske, Austrije i Srbije svojim novim zvukom džeza dodatno su naglasili obnovljene prostore Fabrike, Biroa, Radionice, Skladišta, Menze i Kulturne stanice Liman, a veče je upotpunio i poznati Balkan soul muzičar Marko Luis.

Marko Luis Foto: NSEPK V.Velickovic

Do 30. aprila, u prostoru Farbike, publika će uživati u radovima više od 40 najtalentovanijih mladih modnih dizajnera i dizajnerki iz Evrope. Odlukom međunarodnog žirija najbolji od njih će predstaviti svoje radove 29. i 30. aprila. Ljubitelji teatra u tri dana moći će da prate prvi Festival primenjenog pozorišta u nepozorišnim prostorima, pa će tako Biro postati scena za radionice edukativne drame, interaktivne obrazovne predstave, seminare za omladinske lidere i mlade pozorišne profesionalce.

Mladi plesači iz Novog Sada, u okviru Zastava budućnosti, odmeriće snage na plesnom takmičenju u Limanskom parku, dok će renomirani novosadski crtači prirediti Street art session u okviru kojeg će urediti skejt park.

Crteži putuju vremenom Foto: NSEPK V.Velickovic

Otvarajući vrata „novom novom talasu“, Evropska prestonica kulture će, na četiri bine sa 37 koncerata, džez, rok, indi, pop, trep, hip hop i elektro zvukom prvi put na jednom mestu predstaviti nove zvezde regionalne muzičke scene. Nastupiće Fantom, Luka Rajić, Tam, Zoi, Koala Voice, Monohrom, Nihil, Kene Beri, Porto Morto i drugi. „Zastave budućnosti“ stavile su fokus i na aktivaciju i edukaciju mladih, i to kroz promociju zdravog načina života.

Crteži putuju vremenom Foto: NSEPK M. Pudić

Performans francuske koreografkinje Kico Diboa „Écoute/Expansion“ biće izveden 30. aprila u velikoj pozorišnoj sali poslovnog centra NIS, u dva termina: od 17 sati i 30 minuta i od 20 sati i 30 minuta.

Bonus video: Izložba Ervina Vurma u Muzeju savremene umetnosti

Komentari

Svi komentari (0)