Foto:ZKM

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) gostuje sa predstavom "Ajhman u Jerusalimu", u sredu, 22. novembra od 19.30 časova, na sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

U režiji Jerneja Lorencija, u predstavi igraju Katarina Bistrović Darvaš, Lucija Šerbedžija, Dado Ćosić, Frano Mašković, Mila Melcher, Pjer Meničanin, Rakan Rushaidat i Vedran Živolić. Poznatu filozofsku tezu o banalnosti zla ustanovila je nemački filozof Hana Arend u trenucima u kojima je izveštavala sa suđenja nacističkom zločincu Adolfu Ajhmanu održanom 1961. godine u Jerusalimu.

No Arend i njena misao za Jerneja Lorencija i njegovu autorsku ekipu tek su polazište u pozorišnom istraživanju uz koje se neminovno vežu, kao na kraju i uz njene filozofske postavke, kako istorijske činjenice, sociološki i filozofski zapisi, osobni uvidi izvođača tako i svima prepoznatljivi elementi popularne kulture, a sve u pokušaju racionalizovanja zla i njegovih stvarnih posledica.

U tom smislu, ova predstava je povezana sa različitim delima, od dokumentarnog filma Šoa Clauda Lancmana, preko Jaspersovih predavanja objedinjenih u studiji Pitanje krivice, ili romana Koža Curzija Malapartea, pa sve do igranog filma Suđenje u Nimbergu rediteljaStanlija Kramera. „Ajhman u Jerusalimu“ time postaje više od ionako velikog pozorišnog događaja, to je potresno iskustvo deljenja i skromni pokušaj zajedničkog izlečenja.

Bonus video: Žarko Laušević o slobodi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar