Foto: AP Photo/Petr David Josek

Igrači Nacionalnog baleta Češke održaće večeras (20) gala koncert u praznom Narodnom pozorištu u Pragu, koji će biti prenošen i na društvenim mrežama. Oni poručuju vernoj publici da igrom prevaziđe ova teška vremena.

Članovi baletskog ansambla slikani su tokom generalne probe, dok vežbaju sa maskama za večerašnji gala nastup. Živi prenos počinje u 20h a možete ga pratiti ovde.

Koncert će se održati pod striktnim sanitarnim uslovima, stoji u saopštenju baletskog ansambla, pa ćete videti ili solo tačke ili duete onih koji žive zajedno i mogu da igraju zajedno. „Tako ćemo prisustvovati neponovljivim trenucima“, poručuju.

Naziv ovog humanitarnog koncerta, „Dance Through It“ (u slobodnom prevodu: Prebrodimo ovo igrom), zapravo je glavna poruka koju je baletski ansambl postavio na svoj zvanični sajt kada je bio primoran da, zbog epidemije koronavirusa, zatvori svoja vrata za publiku.

Foto: AP Photo/Petr David Josek

„Pozorišta bez publike nemaju smisla. Isto važi za ulice bez ljudi. Javni prostor je tih, prestao je da postoji. Spoljašnji svet preselio se u unutrašnji. Tragamo za sobom, usporili smo, a naša srca su postala obzirnija. Potisnuli smo ega, učimo kako da živimo ovde i sada i, što je najvažnije, kako da živimo sa sobom“, piše u poruci.

U vreme kolere, dok je bio u kućnom pritvoru, Aleksandar Sergejevič Puškin je napisao čuvenog „Evgenija Onjegina“, podsećaju igrači u nastavku.
„Mi, u vreme koronavirusa, ne možemo da igramo balet „Onjegin“… ali, iako se brinemo za poražavajuće posledice, mi ljudi iz pozorišta smo sanjari i optimizam nas ne napušta. Verujemo da sve loše može da donese nešto dobro. Nisu svi završeci tragični…

Foto: AP Photo/Petr David Josek

Radni alat svakog igrača je njegovo telo. Fizički aspekt njegove ličnosti su alfa i omega umetnosti igre.
Telo u tip-top formi, spremno telo, naviknuto na uobičajeni stres, telo koje prenosi lepotu na sceni, priča priče, spaja se sa dušom i saopštava duboko proživljeno iskustvo…

Mi smo zatvorili pozorištnu salu, napustili baletska studija, šijemo maske za lice, dok željno osluškujemo vesti, pitajući se kuda se ovaj svet zaputio.

Istovremeno, imamo na umu da moramo biti spremni. Spremni da se vratimo na scenu kad dođe Dan D, spremni da igramo za našu publiku. Moraćemo da budemo u formi kao i pre…

Foto: AP Photo/Petr David Josek

Radujemo se budućnosti, ali vreme i prostor sada kao da ne postoje… Niko ne zna dokle će ovo da traje.

Pročitajte još:

Međutim, mi moramo biti spremni. Čak i u ovim uslovima ne smemo dovoliti da nam tela oslabe, kao što i um mora da nam ostane britak.

Udahnućemo duboko i igrati za vas, našu vernu publiku. Ovo je naša vizija budućnosti. Nadamo se da će uskoro postati realnost.

Do tada, radujmo se svetlijim danima i prevaziđimo igrom mračne trenutke, makar u svojim glavama“, poručuju igrači.

Oni su napravili i zanimljivu video-montažu od kućnih snimaka igrača koji su našli najrazličitije načine da ostanu u kondiciji.