Vladan Vukosavljević/Foto: TANJUG/ TANJA VALIČ

Konkursi Ministarstva kulture i informisanja biće realizovani u što skorijem roku, ali u donekle redukovanom finansijskom obimu, najavio je danas ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Vukosavljević je u saopštenju dostavljenom medijima naveo da će u skladu sa rebalansom budžeta i objektivnom nemogućnošću realizacije određenih projekata, sredstva za konkurse u oblasti savremenog stvaralaštva biti umanjena za oko 25 odsto.

Plan je da rezultati konkursa iz savremenog stvaralaštva, prema njegovim rečima, budu objavljeni najkasnije do 8. juna.

– Nažalost, došlo je i do smanjenja sredstava za konkurs Gradovi u fokusu i to za 45 posto. Tu se isto išlo logikom da deo lokalnih samouprava neće imati vremena da realizuje svoje, inače odlične, projekte koje su pripremili. Ipak, konkurs Gradovi u fokusu će biti sproveden u većem delu -objasnio je Vukosavljević.

Vukosavljević je podsetio da su konkursi iz oblasti informisanja sprovedeni u punom kapacitetu i dodao da će to biti slučaj i sa konkursima iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa.

Kako bi se pomoglo sektoru izdavaštva, Ministarstvo kulture i informisanja razmatra mogućnost da se preraspodelom postojećih sredstava poveća iznos namenjen Konkursu za otkup publikacija za biblioteke za 2020. godinu i to za 30 odsto.

S obzirom na okolnosti izazvane pandemijom, u oblasti međunarodne saradnje iznos sredstava za konkurse umanjen je za 30 procenata, dok je u oblasti digitalizacije iznos smanjen za oko 20 odsto, što, smatra Vukosavljević, neće suštinski ugroziti smisao i ciljeve ovih konkursa.

– Kultura nikada ne sme biti ni budžetsko ni političko pastorče jednog istorijski zrelog i svesnog naroda, već samo njegovo mezimče, ponos i nada -naglasio je Vukosavljević.

On je dodao da su aktivnosti i napori, koje je uložilo Ministarstvo kulture i informisanja, prvenstveno zalaganje za pomoć samostalnim umetnicima i očuvanje institucije konkursa za sufinansiranje projekata, maksimum koji je, u okolnostima vanredno teškim za celokupnu privredu zemlje, bilo moguće ostvariti.

– To predstavlja dobar osnov za nastavak kulturnog života u državi i njegov dalji razvoj – ocenio je ministar.