Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Jedan od čuvenih holivudskih klasika “Vreme nežnosti” (Terms of Endearment) Džejsma L. Bruksa, ove godine slavi 40. rođendan. Ova srceparajuća drama-komedija sa nezaboravnim ulogama Džeka Nikolsona, Širli Meklejn i Debre Vinger, imala je 11 nominacija za Oskara, a osvojila je pet.

Reditelj Bruks je uzeo tri: Oskar za najbolji film, najboljeg režisera i najbolje adaptirani scenario. Meklejnova je osvojila Oskar za najbolju glumicu u glavnoj ulozi, dok je Nikolson osvojio Oskar za najboljeg glumca u sporednoj ulozi. Film je osvojio i četiri Zlatna globusa za: najbolji igrani film, najbolju glavnu glumicu, najboljeg sporednog glumca i najbolje adaptiran scenario.

Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Film je adaptacija istoimenog romana Lerija Mekmartrija iz 1975, i govori o komplikovanom odnosu majke i ćerke i njihovoj neuspešnoj potrazi za ljubavlju.

“Vreme nežnosti” (1983) je zabavan, dirljiv i sjajno odglumljen film. To je 30-godišnja saga o majci i ćerki, priča o šarmantno ekscentričnoj ženi koja u svojim 50-im konačno dozvoljava sebi da se zaljubi, i s druge strane,  hronika nestalnog braka mladog profesora i njegove hirovite žene. To je neobična i bezbrižna komedija, koja se u poslednjih pola sata pretvara u bolnu i tragičnu dramu.

U središtu filma je Aurora Grinvej, plava, stroga, izbirljiva, divlja i glamurozna žena, koju je savršeno smireno igrala Širli Meklejn. U početnoj sceni filma, Aurora budi svoju ćerku Emu kako bi se uverila da beba nije umrla u krevetiću, a ova dinamika majke i ćerke traje dugo i u Eminom odraslom dobu. Ema, opsednuta, ali živahna i eksplozivna mlada žena koju igra Debra Vinger, ostaje u orbiti svoje majke dugo nakon što se udala za Flopa Hortona (Džef Deniels), kojeg Aurora prezire, i rodila mu troje dece.  Aurora kaže Emi u jednom trenutku: „Nisi dovoljno posebna da prevaziđeš loš brak.“

Kada mladi bračni par kaže Aurori da je prvo dete na putu, ona vrisne sa tipičnom elegancijom: „Zašto bih ja bila srećna što sam baka?“

Foto:PARAMOUNT PICTURES – Album / Album / Profimedia

Ali neizbežna činjenica starenja konačno primorava Auroru u zagrljaj njenog lukavog suseda, bivšeg astronauta i ženskaroša Gereta Bridlava. Ovo je lik koji je Bruks dodao priči, i u izvođenju Džeka Nikolsona, on postaje majstorski komični izum, sa veličanstvenom odbojnošću koju Nikolson pretvara u čisto veselje.

Film ispunjava taj drevni stereotip dirljive priče: „Nasmejao me je i rasplakao”. Ali zaista, to je film koji će vas naterati da se u jednom trenutku histerično smejete, a već sledećeg će vam slomiti srce. Prelepo napisan scenario uparen sa savršenom glumom sva četiri glavna lika čini da “Vreme nežnosti” perfektno funkcioniše.

Foto:Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Jedna od brojnih kultnih scena u filmu je prizor odrasle majke i ćerke kako razgovaraju u krevetu dok piju kafu. Njihova ramena se trljaju jedno o drugo, a noge im se njišu napred-nazad iza njih, povremeno se zaigrano dodiruju. To je način na koji nam Bruks pokazuje njihovu intimnost i povezanost bez potrebe da se oslanjamo na previše objašnjenja.

Filmski kritičar Rodžer Ibert dao mu je četiri zvezdice, nazvavši ga „divnim filmom“ i navodeći: „Ne postoji ništa što bih promenio, bio sam oduševljen slobodom koju film sebi daje da pređe sa prave komedije Nikolsonovih i najboljih trenutaka na glumu Debre Vinger u završnim tragičnim scenama”.

Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Film je imao i veliki komercijalni uspeh, zaradio je na blagajnama bioskopa 165 miliona dolara.

Sjajne epizodne uloge u filmu imali su i Džef Denijels, Džon Litgou i Deni Devito. Dirljivu i prepoznatljivu muziku za film je radio kompozitor Majkl Gor, koji je takođe nominovan za Oskara.

Često je u javnosti potezana priča da se Širli Meklejn i Debra Vinger, koja je takođe bila nominovana za Oskara, nisu slagale tokom snimanja filma. U intervjuu za „Njujork tajms“ 1986. godine, Vinger je priznala da se ona i Meklejn imale problema u komunikaciji.

Foto: Promo

„Ne mogu poreći da smo se svađale“, rekla je. „Danas ne ručamo zajedno. Izazivale smo same sebe, a kada bi smo se umorile, izazivale smo jedna drugu. Ali mislim da je uvek postojalo poštovanje između nas dve.“

Na sajtu IMBD čak piše da se Debra Vinger ponašala neprikladno na setu jer se tada borila protiv teške zavisnosti od kokaina, i da se između ostalog zbog toga svađala sa Širli Meklejn tokom snimanja.

Bonus video: Filmski štreber koji je opsednut sedmom umetnošću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar