Ekipa filma 20 dana u Mariupolju Foto:Tanjug/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP

Ovo je prvi Oskar u istoriji Ukrajine, uzviknuo je Mstislav Černov, reditelj dokumentarca "20 dana u Mariupolju" ovenčanog nagradom Američke akademije za filmsku umetnost i nauku, primajući veliku nagradu na sceni Dolbi teatra.

Veče uoči ruske invazije na Ukrajinu, tim ukrajinskih novinara ušao je u strateški istočni lučki grad Mariupolj. Tokom opsade i juriša, dok bombe padaju i kada stanovnici beže, a pristup struji, hrani, vodi i lekovima je prekinut, jedini međunarodni novinarski tim koji je ostao muči se da zabeleži zverstva rata i prenese svoje snimke. Naposletku opkoljeni ruskim vojnicima, sklanjaju se u bolnicu, nesigurni kako će da pobegnu…

Bio bi ovo sinopsis jednog od najnagrađivanijih dokumentaraca prošle godine, koji smo ovde u Srbiji premijerno gledali na poslednjem Beldoksu. I posle Pulicera i silnih drugih priznanja „20 dana u Mariupolju“ dobio je i Oskara.

Otuda ne čudi što je potpisnik filma Mstislav Černov na 96. ceremoniji dodele priznanja Američke akademije za filmsku nauku i umetnost najpre poručio:

– Ovo je prvi Oskar u istoriji Ukrajine! Počastvovan sam, ali verovatno ću biti prvi reditelj na ovoj sceni koji će reći da bih voleo da nikada nisam snimio ovaj film – kazao je Černov, a potom podigavši svoju zlatnu statuetu zamolio sve da mu pruže šansu da još nešto s njima podeli…

Ekipa filma 20 dana u Mariupolju Foto:Tanjug/AP Photo/Chris Pizzello

– Voleo bih da Rusija nikada nije napala Ukrajinu, da nikada nije okupirala naše gradove. Rusi sada ubijaju desetine hiljada mojih sunarodnika Ukrajinaca. Želeo bih da oslobode sve taoce, sve vojnike koji samo štite svoju zemlju, sve civile koji su sada u njihovim zatvorima.

Novinar i laureat Pulicerove nagrade zabeležio je u dokumentarcu prve tri nedelje opsade ovog ukrajinskog grada. Tokom ofanzive Rusa, koja je trajala od februara do maja 2022, ubijeno je najmanje 8.000 ljudi. Gađane su i napadane škole, bolnice, civilni objekti… A mnoge preživele porodice i dalje tragaju za rođacima. Iako je prošlo toliko vremena od početka invazije, pre tridesetak dana organizacija Human Rights Watch objavila je izveštaj na 200 strana o zverstvima uz poziv na dalje krivično gonjenje.

Foto: Mitislav Černov

Nakon završetka ceremonije u losanđeleskom Dolbi teatru Mstislav Černov podsetio je sve okupljene novinare da je u subotu bila godišnjica ruskog napada na porodilište u Mariupolju, i dodao da sve što se i dalje dešava u Ukrajini nije samo političko pitanje, već „hitna humanitarna situacija“.

– Sjajni filmovi će doći iz Ukrajine. Sjajni umetnici su sada tamo i rade – ili se zapravo bore. Veliki filmski stvaraoci su tamo u rovovima, bore se za svoju zemlju, pa ne mogu da snimaju filmove. Trenutno ne mogu da pojme ono što se dešava s našom istorijom, šta se dešava našem narodu… Ali, doći će vreme kada će više Ukrajinaca snimati filmove, i nadam se da će biti inspirisani našim iskustvom – poručio je Černov.

Foto: Mitislav Černov

Iako ovo jeste prvi Oskar za Ukrajinu, i ranije su filmovi čiji je ova zemlja bila koproducent osvajali zlatne statuete, a kompozitor Dimitri Tiomkin, koji je bio laureat četiri priznanja, rođen je davne 1894. godine u današnjem ukrajinskom gradu Kremenčuk, s tim što se izjašnjavao kao Rus, podseća „Indivajer„.

– Možemo biti sigurni da će istorija biti ispravljena i da će istina pobediti. A svi oni koji su dali svoje živote nikada neće biti zaboravljeni. Filmovi stvaraju sećanja, a sećanja istoriju – poručio je Mstislav Černov.

Bonus video: Trijumf Openhajmera na dodeli Oskara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare