Al Paćino na dodeli Oskara Foto:Robyn BECK / AFP / Profimedia

Moje oči vide "Openhajmera" - u tih nekoliko reči moglo bi se opisati finale noćašnje dodele Oskara.

Nije bilo skandala, ali jedan čovek se potrudio da 96. ceremonija dodele Oskara bude nezaboravna. A pride je srušio sva moguća pravila, tradicije, uzuse… U pitanju je veliki Al Paćino!

I umesto da se priča samo o „Openhajmeru“, glavna tema posle ceremonije dodele priznanja Američke akademije za filmsku umetnost i nauku u losanđeleskom Dolbi teatru jeste slavni glumac. Naime, Paćinu je u finalu dodele pripala čast da proglasi najznačajniju nagradu Oskar – onu za najbolji film.

A tradicija nalaže, uostalom kao i kod svake kategorije, da se najpre pročitaju imena potencijalnih laureata uz inserte iz filmova… No, Paćino ju je „ladno“ prekršio.

Al Paćino na dodeli Oskara Foto:EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Kad je izašao na scenu Dolbi teatra nagrađen je 83-godišnji glumac ovacijama publike u holivudskoj dvorani. Ali, niko tada nije slutio da će Paćino ispisati istoriju po brzini. Samo da „taj zadatak“ što pre „skine s vrata“…

Paćinovo predstavljanje najvažnije nagrade večeri – one za najbolji film zauvek će biti upamćeno po svojoj – kratkoći, piše „Varajeti“, navodeći da bi to bio „najljubazniji način da se opiše Alovo obelodanjivanje najboljeg ostvarenja u 2023. godini.

Umesto da pročita svih imena 10 filmova koji su bili nominovani, samo je otvorio kovertu rekavši i pre nego što je pročitao njen sadržaj:

– Moje oči vide „Openhajmera“.

Al Paćino na dodeli Oskara Foto:Tanjug/AP Photo/Chris Pizzello

Nikome nije bilo jasno da li je eventualno podsećao na jedan od nominovanih filmova, ili mu je Nolanov naslov srcu drag ili je pak proglašavao pobednika. I opet je rekao:

– Da, da „Openhajmer“.

Sve su ostali u zbunu! Sigurno je postojao plan, protokol, ali to nikako nije bio onaj koji smo videli? Organizatori ceremonije su se hvatali za glavu, jer nema klipova najboljih filmova, ma ničega…

Pošto se Al oglušio o svako moguće pravilo, pretpostavili su svi da su Kristofer Nolan i ekipa osvojili Oskara, pa su jedni drugima međusobno čestitali i lagano se uputili prema pozornici…

Ako čitate „Holivud riporter“, ispostaviće se da je Paćino izazvao haos, ali po sudu „Varajetija“ sve je ispalo toliko zabavnije… No, neki ovo Paćinu nikada zaboraviti neće!

Bonus video: Oskarovka Gvinet Paltrou

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare