Foto :Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Druga godišnjica ruske invazije na Ukrajinu biće obeležena humanitarnom projekcijom filma ukrajinskog reditelja, novinara Asošijejted presa (AP) i dobitnika Pulicerove nagrade, Mstislava Černova.

Dokumentarni film „20 dana u Mariupolju“, nominovan za Oskara u kategoriji najbolji dokumentarni film, biće prikazan 21. februara u 19 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Događaj će imati humanitarni karakter i ceo prihod od prodaje ulaznica biće prosleđen organizacijama koje pomažu ugroženima ratom u Ukrajini. Projekciju organizuje Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs u saradnji sa ambasadama Ujedinjenog Kraljevstva i Ukrajine. Kupovina ulaznica po ceni od 400 dinara će biti moguća na blagajni DKC od ponedeljka, 12. februara, od 16 do 21 čas.

Foto: Mitislav Černov

Višestruko nagrađivani film „20 dana u Mariupolju“, premijerno prikazan u Srbiji tokom poslednjeg izdanja Beldocs festivala, prati tim novinara Asošijejted presa koji su ušli u strateški ukrajinski lučki grad Mariupolj veče uoči ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine. Mariupolj, na obali Azovskog mora, bio je jedna od prvih ruskih meta, razaran je i pod opsadom proveo 86 dana. Grad je okupiran od strane Rusije nakon jedne od najdužih i najkrvavijih bitaka u ratu.

Foto: Mitislav Černov

Tokom opsade, dok bombe padaju i stanovnici beže, a pristup struji, hrani, vodi i lekovima je prekinut, jedini međunarodni novinarski tim koji je ostao u gradu trudi se da zabeleži zverstva rata i prenese svoje snimke. Okruženi ruskim trupama, novinari se sklanjaju u bolnicu, nesigurni da li će uspeti da pobegnu.

Ovaj dokumentarac Mstislava Černova predstavlja video dnevnik o opsadi grada i zločinima koji su tamo počinjeni, a svetsku premijeru imao je na festivalu Sandens u januaru prošle godine, gde je dobio nagradu za najbolji svetski dokumentarac, kao i nagradu publike. Podsećamo, autor filma, Mstislav Černov je zajedno sa kolegama iz produkcijskog tima filma Jevgenijem Maloletkom i Vasilisom Stepanenko, prošlogodišnji dobitnik Pulicerove nagrade za hrabro izveštavanje iz opkoljenog Mariupolja.

Foto: Mitislav Černov

Film „20 dana u Mariupolju“ je nominovan za Oskara u kategoriji “Najbolji dokumentarni film godine”, a dodela ove najprestižnije filmske nagrade će se održati 10. marta.

Bonus video: Skorseze o novom filmu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar