Voja Brajović/Foto: NOVA S

„Pitanje pomoći samostalnim umetnicima je pitanje državne politike, ne samilosti. Niko se ovde ne ponižava niti prosjači, svi su oni mnogo više zaradili nego što smo mi, simbolično, tražili”, rekao je Vojislav Brajović, predsednik Udruženja dramskih umednika gostujući u emisiji „Među nama”.

Brajović je komentarisao Uredbu Vlade Srbije da „zaboravi” kulturu u svom rebalansu budžeta i nameni joj nula od 5,1 milijarde evra koliko će biti izdvojeno za ekonomsku pomoć u cilju saniranja posledica epidemije koronavirusa.

Kako je podsetio, Udruženje dramskih umetnika Srbije (UDUS) je još 16. marta zamolilo Ministarstvo kulture da pomogne samostalnim umetnicima koji su trenutno bez posla i bez prihoda – i to ne svojom krivicom – simboličnom sumom od 30.000 dinara mesečno, u visini najmanje prosečne plate, dok vanredno stanje traje.

Ministarstvo kulture je više od mesec dana kasnije podržalo apel i predložilo Vladi isplatu pomoći svim slobodnim umetnicima u naredna tri meseca. Međutim, kada je ministar finansija podnosio izveštaj o rebalansu, nije se osvrnuo ni na samostalne umetnike ni na inicijativu samog ministarstva kulture. Zato je predsednik Koordinacionog odbora reprezentativnih umetničkih udruženja, Bojan Kovačević, uputio pismo predsednici vlade sa molbom da kaže da li je ministarstvo finansija prepoznalo inicijativu ministarstva kulture i kada i kako će to biti regulisano.

– Nema odgovora i čeka se – konstatovao je Brajović.

On je napomenuo da ovo nije stvar za predsednika Srbije već Vlade Republike Srbije.
– Vlada je dužna da se o tome izjasni i kaže da to ne prepoznaje kao problem, ili prepoznaje, pa će videti način na koji da se reguliše – ocenio je naš glumac.

Ako ministarstvo finansija i vlada ne prepoznaju inicijativu svog ministarstva (kulture), „to znači da je za njih je ministarstvo kulture marginalno i da ti problemi nisu prisutni”, dodao je Brajović.

Onaj ko je na vlasti ne treba da vlada već da bude u službi naroda, istakao je.
– To su pare ovog naroda i budžetska rezerva je, takođe, od naroda. Mislim da je ovo što smo mi tražili jedan promilčić od svega što je planirano iz budžetske rezerve. Samo treba da se kaže, mi to moramo da uradimo da bismo zaštitili ono što čini duhovost ovog naroda i one koji tome doprinose – istakao je predsednik UDUS-a.

Podsetivši da je 1. maj praznik kada se obeležava sećanje na demonstrante radničkog pokreta u Čikagu 1886. koji su se izborili za parolu „osam sati rada, osam sati kulture, osam sati odmora”, Brajović je prokomentarsiao da mi sada živimo u vremenu „kada je 12 sati rada a preostali period je nekultura, sa manje odmora”.
– To je pitanje državne politike, ne samilosti. Niko se ovde ne ponižava niti prosjači, svi su oni mnogo više zaradili nego što smo mi, simbolično, tražili – zaključio je naš dramski umetnik.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare