Foto:Promo/pozoristancepuz.com

Beogradska dečja pozorišta potrudila su se da u ovoj vanrednoj situaciji ulepšaju doček Nove godine najmlađima.

Pozorište Puž

Pozorište Puž skoro svaki dan do Nove godine poziva svoje drugare da zajedno dočekaju Deda Mraza, a u to ime su pripremili predstavu „Zaljubljeni Sneško“ ili kako ga autori zovu žargonski „zacopani“.

Glavni junak je čuveni kradljivac slatkiša Slatki Slađa koji je postao dobar zato što se na Severnom polu zaljubio u jednu Snešku. Opijen ljubavlju odlazi u Beograd kod svoje drugarice Seke i njenog starijeg brata kako bi od njih uzeo licidersko srce i odneo ga Sneški…

U predstavi igraju Branko Кockica, Branislav Zeremski, Lako Nikolić, Snežana Jeremić Nešković, Igor Damnjanović, Zlata Numanagić, Nenad Ćirić i Deda Mraz.

– Ove godine roditelji neće donositi paketiće za decu koje im uručuje Deda Mraz kao što je nekad bilo. Plašimo se da ne zarazimo decu i glumce, tako da nam je lakše da mi poklonimo paketiće, a svako dete će dobiti na poklon Brankovu novogodišnju čarobnu kocku – objašnjava za Nova.rs Đoko Bulajić, v.d. upravnik Pozorišta Puž.

U toj kocki nalaziće se suveniri pozorišta, od knjige Branka Kockice do raznoraznih sitnica. Po njegovim rečima, Deda Mraz neće nositi masku jer će između njega i dece biti pleksiglas, tako da mu mališani neće prilaziti.

– Nažalost, to je tako ove godine, morali smo da napravimo ustupke koroni, ali važno je da nismo odustali od novogodišnje čarolije – zaključuje Bulajić.

„Zaljubljeni Sneško“ igraće se skoro svaki dan do Nove godine.

Zakazani termini su u nedelju 20.12. u 11, 13:30 i 15:30, sredu 23.12. u 15:30, četvrtak 24.12. u 15:30 i petak 25.12. u 15:30.

Potom, u subotu 26.12. u 15:30, nedelju 27.12. u 11, 13:30 i 15:30, ponedeljak 28.12.u 15:30, utorak 29.12.u 15:30, sredu 30.12. u 15:30 i četvrtak 31.12. u 11 i 13:30.

Malo pozorište Duško Radović

Malo pozorište Duško Radović poziva mališane da povedu roditelje da zajedno pogledaju predstavu „Guliverovo novogodišnje putovanje“ koja je, za sada, zakazana 20.12. u 11 sati, 26.12. u 15h i 27.12. u podne.

Iz pozorišta poručuju da će sa ovom predstavom svi putovati u daleke neobične zemlje – Liliput, zemlju malih ljudi i Brobdingnag, zemlju džinova. Guliver kroz ovu novogodišnju avanturu upoznaje nove ljude, nove kulture, i uči da bude bolji prema drugima. Predstava je namenjena deci uzrasta od 3+ a traje 45 minuta.

Po motivima dela Džonatana Svifta, u ovoj predstavi ima i mnogo pesme i igre. Režiju potisuje Isidora Goncić, glume Arsenije Tubić, Ivana Adžić, Katarina Dimitrijević, Nenad Radović, Teodora Tomašev a Deda Mraz je Zoran Lazić.
Dodele paketića ove godine nema zbog epidemiološke situacije. Međutim, postoje noviteti kao što je mogućnost za one koji žele da ovu predstavu gledaju iz udobnosti svoga doma, kao i za decu koja ne žive u Beogradu pa su pripremili onllajn verziju. Takođe, nude i video poziv od Deda Mraza koji će se ovoga puta javiti „iz svoje kuće na severnom polu koji će im otkriti tajnu gde im je ove godine ostavio poklone koje su poželeli“.

Pozorište lutaka Pinokio

Pozorište lutaka Pinokio obavestilo je na vreme svoju vernu publiku da zbog epidemiološke situacije i preduzetih bezbednosnih mera, fotografisanje sa Deda Mrazom i dodela paketića u okviru novogodišnjih predstava neće biti moguće.

Ovo jedinstveno pozorište u srpskoj prestonici za najmlađe je odabralo dve predstave tokom Novogodišnjih praznika. To su “Mačke zaslužuju poklon” koja je na repertoaru u nedelju 20.12. u 12 sati i Zvezdan u novogodišnjoj noći”koja je zakazana za subotu i nedelju 26. i 27. 12. u podne.

– Obnovili smo dva stara naslova od prethodnih godina, i oba su i novogodišnja i poučna. “Mačke zaslužuju poklon” koju je napisala Vida Davidović jeste priča o prijateljstvu između devojčice i njenog kućnog ljubimca. Ova priča uči decu toleranciji i sposobnosti da podele svoj poklon sa bližnjima i da se raduju tom činu. Tako će devojčica na kraju da podeli svoj poklon sa kućnim ljubimce – priča Vladan Đurković, upravnik „Pinokia“.

“Zvezdan u novogodišnjoj noći” prati glavnog juanak Zvezdana koji sa svojim sestricama ima važan zadatak – da pale i gase zvezde. Jednoga dana silaze na zemlju i oduševljen onim što vidi, Zvezdan zaboravlja na svoju dužnost. Na zemlji se zaljubljuje, pomaže drugima, a uz pomoć sestrica shvata i koliko je važno ispunjavati obaveze.

„Uživajuci u magičnoj, ‘zvezdanoj’ atmosferi, tokom čitavog putovanja, deca zajedno sa Zvezdanom i njegovim sestrama uče značajne životne lekcije“, poručuju iz ovog teatra.

Pisac predstave je Ludvig Štreda a rediteljka Emilija Macković. Igraju Jovan Popović, Zorana Milošaković Tasić, Ljiljana Živić

– Mi ne otkazujemo naše predstave ali ih i ne prikazujemo onlajn. Igramo ih za našu redovnu publiku – kaže Đurković.

Pan teatar

Pan teatar je, kao i uvek, i u ovim danima aktivan za najmlađe. U nedelju, 20. decembar u 12 sati igraju „Carevo novogodišnje odelo“, priču koja se dešava u dalekom i bogatom carstvu u kojem je vladao car Pomodar.

– Njegova najveća briga je bila da ima najbolje, najlepše i najskuplje odelo, te je tako za predstojeću novogodišnju svečanost želeo neko odelo koje nikada nije viđeno. Okupio je krojače iz celog carstva i oni mu napraviše čudesno odelo od najfinijeg materijala koje je samo istančani pogled mogao da vidi… – priča glumica Olivera Viktorović Đurašković, zamenica direktora Pan teatra, koja je režirala ovu predstavu na tekst Željka Hubača.

„Carevo novogodišnje odelo“, Foto: Promo/novogodisnjapredstava.com

Igraju Tijana Milošević, Sofija Jeremić i Miloš Lazarov.

Olivera je napisala i režirala komad „Maša i Meda čekaju Deda Mraza“, u kojem glumi pored Marka Miloševića i Bojane Đurašković. Maša i meda su dva drugara stara, zajedno žive i zajedno svuda idu. Sa dolaskom zime, uoči novogodišnjih praznika, nestrpljivo čekaju da na njihov prag zakorači najmiliji gost – Deda Mraz… Ova predstava govori o najiskrenijem prijateljstvu devojčice Maše i Mede i o njihovoj spremnosti da u svoj dom i svoje srce prime i nove prijatelje i pomognu im. Predstava je na repertoaru u subotu 26. 12. u 18 sati i nedelju 27. 12. u 17 časova.

Zanimljivo je da je Pan teatar jedini u kojem će ove godine Deda Mraz deliti paketiće deci.

– Roditeljima je dozvoljeno da donesu paketiće a ako ih zaborave, moći će da ih kupe u našem pozorištu. I fotografisanje je dozvoljeno, ne mogu to da uskratim deci. Ali zato će Deda Mraz kada bude davao paketiće nositi masku – kaže Viktorović Đurković, otkriva za naše čitaoce da će 31. decembra biti predstava iznenađenja koja će moći da se pogleda onlajn.

– To još nismo objavili. Pre toga, u sredu, 30. decembra u 18 sati organizujemo Novogodišnji maskenbal za najmlađe. Na sceni će biti svi likovi iz naših predstava, a potom i deca koja su se maskirala prošetaće da im maske oceni Deda Mraz. Pošto su svi najbolji, i svi su bili dobri u staroj godini, svi će dobiti paketiće na poklon od Pan teatra.

Naša sagovornica na kraju posebno izdvaja događaj koji je zakazan 27. decembra i odvojen je od ovog što je do sada rekla.

Olivera Viktorović Đurašković Foto: Printscreen/YouTube/Grand Magazin Tv Grand

– Tog dana od 10 do 17 časova Novogodišnji humanitarni Bazar za Pan teatar, na platou ispred GO Zvezdara. Naravno, poštovaće se sve preporuke Kriznog štaba i epidemiološke mere zaštite. To je program za decu, u kojem će učestvovati animatori, pantomimičari, mađioničari, klovnovi. Ali, i pletenja kikica i crtanja po licu, kao i brojne donacije malih proizvođača – medenjaci, med, kiflice, zimnica, kolači, kokice, koje bi se prodavale. Sav skupljen prihod biće uplaćen na račun Pan treatra, kako bismo obezbedili opstanak pozorišta – kaže Olivera i podseća da je to jedino repertoarsko pozorište koje nije na budžetu, ni gradskom, ni opštinskom, ni pri ministarstvu.

Akademija 28

U Akademiji 28 najmlađi će moći da pogledaju predstavu „Tri musketara i priča o Deda Mrazu“ u subotu i nedelju, 26. i 27. decembra u 16 sati. Organizatori su najavili da se karte prodaju od 10 do 15 sati svakog radnog dana u Кancelariji organizacije.

Iako ni oni ne organizuju podelu paketića, za svoju predstavu kažu da je puna smelosti i veselosti, ispunjena ljubavnim čarima. To je priča o musketarima, njihovim hrabrim podvizima, o ljubavi i moći, o prijateljstvu i samoći. O značenju „Svi za jednog – jedan za sve!“ Ovoga puta u dramatizaciji Mateje Popović, ta priča je u novogodišnja i govori o tome kako je musketar D’Artanjan uspeo da pomogne Deda Mrazu…

Predstava je urnebesna novogodišnja avantura sa akrobacijama i mačevanjem a igraju Ivan Mihailović, Vaja Dujović, Stojan Đorđević, Mateja Popović, Dušan Popović, Božidar Marović i Stefan Ilić Frta.

Pozorište Boško Buha

Igor Bojović, upravnik Pozorišta Boško Buha, rekao nam je da još uvek nisu objavili kako su osmislili Novogodišnje praznike za najmlađe.

Po njegovim rečima, biće to iznenađenje, koje svakako neće proći bez Deda Mraza.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar