Vladimir Pištalo: Uvek sam za uzbuđenje otkrića

Kultura 12. maj. 202109:23
Podeli:
Vladimir Pištalo, Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nagrada za moderni umetnički senzibilitet Fonda "Todor Manojlović" uručena je juče u Zrenjaninu Vladimiru Pištalu, književniku i profesoru istorije iz Beograda i Vustera (SAD) i aktuelnom v.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije.

Vladimir Pištalo je 29. laureat nagrade Fonda „Todor Manojlović“ koji je osnovala Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina, a nagradu književniku uručili su članovi Upravnog odbora Fonda „Todor Manojlović“ – Nenad Šaponja i Milan Bjelogrlić, dok mu je umetničku sliku uručio gradonačelnik Zrenajnina Simo Salapura.

„Razmišljao sam o modernosti, modernost i tradicija su spojeni jer ono što je danas moderno, sutra će biti tradicija, i modernost nekako uvek mora da bude neko neočekivano viđenje, da ne bude dosadno, predvidljivo, ja sam uvek za uzbuđenje otkrića, jer ako nešto nije otkriće za mene, kako će biti vama kao čitaocu“, kazao je Pištalo.

Rekao je i da dati nekome nagradu za modernost na neki način znači dati nagradu za originalnost.

„To nije nešto što je očekivano, to je neočekivano, a upravo to neočekivano bude ono što je zapamćeno, jer, knjiga mora sadržati neku vašu tajnu kao čitaoca, ne samo tajnu pisca i opštu stvar, i to zajedničko otkriće to je jedna od definicija modernosti i stvaralaštva“, rekao je još Vladimir Praštalo.

Nenad Šaponja je istakao da je divno čitati istovremeno Vladimira Pištala i ponovo čitati Todora Manojlovića, čoveka koji je u korenu naše modernosti, a koju vidimo u svakoj knjizi Pištala.

„Nagrada Todor Manojlović se ne dodeljuje za prolazne stvari, nego za ono što jeste bitno“, rekao je Nenad Šaponja.

Na svečanosti organizovanoj u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenajninu govorili su i direktor Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ i član upravnog odbora Fonda Milan Bjelogrlić, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i Milan Micić, generalni sekretar Matice srpske.

Fond „Todor Manojlović“ svoj rad i angažman otpočeo je 21. juna 1991. godine sa ciljem prikupljanja književne zaostavštine, proučavanja, objavljivanja, popularisanja dela i čuvanja imena Todora Manojlovića, imajući u vidu značaj njegovog dela i njegovih uticaja.

Medju dosadašnjim dobotnicima Nagrade Fonda „Todor Manojlović“ su Milorad Pavić, Marina Abramović, Momo Kapor, Dušan Kovačević, Vida Ognjenović, Isidora Žebeljan, David Albahari i drugi.

Komentari

Vaš komentar