Vladimir Pištalo, Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Upravni odbor Fonda "Todor Manojlović" odlučio je da nagrada "Todor Manojlović" za moderni umetnički senzibilitet za 2020. godinu bude dodeljena Vladimiru Pištalu, književniku i profesoru istorije iz Beograda i Vustera (SAD).

Upravni odbor, koga čine predsednik Nenad Šaponja, Gojko Tešić, Vasa Pavković, Milan Bjelogrlić i Petar Arbutina u obrazloženju je naveo da je Pištalo (1960) jedan od najznačajnijih savremenih srpskih autora koji je moderan umetnički senzibilitet i težnju za reinterpretacijom srpske književne tradicije jednako pokazivao, kako u stvaralačkom proznom, tako i u esejističkom opusu, što je prepoznato i kod nas i u svetu.

„Vladimir Pištalo u svojim delima uobličava modernistički koncept koji je ustanovljavao već nadaleko poznatim romanima i pričama. On istoriju vidi kao celinu koja je spojila epohe, kulture i simbole, ali svaka tema, bilo da je univerzalna ili pak intimno-konkretna, biva vidjena kroz naočari modernog sveta“, piše u obrazloženju odbora.

Fond „Todor Manojlović“ Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ svoj rad i angažman otpočeo je juna 1991. godine s ciljem prikupljanja književne zaostavštine, proučavanja, objavljivanja, popularisanja dela i čuvanja imena Todora Manojlovića, imajući u vidu značaj njegovog dela i njegovih uticaja.

Ime laureata proglašava se 17. februara, na dan rođenja Todora Manojlovića (1883-1968), pesnika, dramskog pisca, esejiste, književnog i likovnog kritičara i prevodioca koji je za sobom ostavio značajnu, ali nedovoljno istraženu zaostavštinu.

Neki od dosadašnjih dobitnika nagrade Fonda „Todor Manojlović“ su: Miodrag Pavlović, Milorad Pavić, Dušan Kovačević, Marina Abramović, Momo Kapor, Vida Ognjenović, Želimir Žilnik, Aleksandar Zograf, Slobodan Tišma, Festival „Dezire“, David Albahari, Isidora Žebeljan.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar